Na hlavný obsah

Analytici tvrdia, že v zdravotníctve by sa na budúci rok dalo ušetriť 127 miliónov

Dušan Zachar z INEKO je skeptický.

Analytici tvrdia, že v zdravotníctve by sa na budúci rok dalo ušetriť 127 miliónov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Analytici z rezortov financií a zdravotníctva tvrdia, že do roku 2030 by sa v zdravotníctve dalo ušetriť takmer pol miliardy eur. Peniaze by sa mohli použiť napríklad na zvyšovanie platov zdravotníkov. Len na budúci rok by mohli úspory dosiahnuť približne 127 miliónov eur.

Analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar si myslí, že ide o dobrý návod na šetrenie pre osvietených politikov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Cestu k úsporám vidia analytici vo vstupe generík a biosimilárnych liekov, v úprave podmienok preplácania liekov na výnimku či počte diagnostických vyšetrení, ktoré slovenskí pacienti využívajú o tretinu viac ako v okolitých krajinách.

Podľa Štefana Kišša z Útvaru hodnoty za peniaze sa budú dať tieto peniaze presmerovať na oblasti, ktoré prinesú napríklad menej odvrátiteľných úmrtí a lepšie zdravie Slovákov.

„Tieto priority sme identifikovali v liekovej politike, teda inovatívne lieky, platy zdravotníkov, DRG, ale aj prevencia a ďalšie opatrenia. Dôraz materiálu je na finančné opatrenia, pretože je to podklad pre tvorbu rozpočtu. Na druhej strane je nevyhnutné, aby tieto opatrenia boli spojené s ďalšími systémovými opatreniami,“ vysvetlil Kišš.

Revízia výdavkov

Revízia výdavkov má svoj vlastný mechanizmus implementácie. „Odkedy sa každý rok odpočtuje po jednotlivých opatreniach, čo sa v oblastiach spravilo. To nám umožňuje sledovať, akým spôsobom sa implementujú jednotlivé opatrenia, aké sú potenciálne problémy, na ktoré by sme sa mali zamerať a kde možno upraviť legislatívu alebo financovanie,“ priblížil Matej Mišík z Inštitútu zdravotných analýz.

Dušan Zachar z INEKO považuje pravidelnú revíziu výdavkov za veľmi dobrý nástroj, ktorý majú adaptovať samotní politici. V prípade nedodržiavania takýchto odporúčaní by sa podľa analytika mala vyvodiť aj zodpovednosť.

„V histórii sa žiadnej vláde nepodarilo na 100 % realizovať opatrenia a úspory z revízií výdavkov, čiže treba to brať v tejto realite a v tomto kontexte a potom hodnotiť aj mieru úspešnosti vlád jednotlivých ministrov,“ doplnil Zachar.

Dodáva však, že takmer s úplnou istotou sa na budúci rok 127 miliónov eur neušetrí. „Máme dobré dôvody na to sa to domnievať, keďže v histórii sa nikdy nenaplnili úspory v plnej miere. To však neznižuje dôležitosť tejto cifry. Je to meradlo pre rezort zdravotníctva, kde všade sa dá ušetriť,“ uzavrel Zachar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika