Na hlavný obsah

Angolská opozícia napadla výsledky volieb

Obrátila sa na ústavný súd.

Angolská opozícia napadla výsledky volieb
Víťaz volieb Joao Lourenco zo strany MPLA. Foto: TASR/AP

Hlavná angolská opozičná strana Národný zväz pre úplnú nezávislosť Angoly (UNITA) sa obrátila na ústavný súd so žiadosťou o zrušenie výsledkov augustových volieb. Podľa volebnej komisie v nich zvíťazilo vládnuce Ľudové hnutie za oslobodenie Angoly (MPLA) tesnou väčšinou 51 % hlasov. Predstavitelia UNITA oznámili, že výsledok neuznávajú.

Víťazstvo MPLA znamená, že prezidentom zostane líder tohto hnutia Joao Lourenco, ktorý stojí na čele krajiny od septembra 2017. Informuje o tom agentúra Reuters.

Výsledok volieb je najtesnejší od vyhlásenia samostatnosti Angoly v roku 1975. UNITA je dlhodobo súperom MPLA a zisk 44 % hlasov v auguste je jej doterajší najlepší volebný výsledok.

K početným sťažnostiam na tohtoročné voľby patrí tvrdenie UNITA, že výsledky sčítania ohlásené komisiou sa líšia od výsledkov, ku ktorým dospel zväz.

„MPLA voľby nevyhralo, žili sme v mieri 20 rokov a teraz musíme prijať skutočnú demokratickú vládu práva,“ uviedol líder UNITA Adalberto Costa Júnior, ktorý bol Lourencovým konkurentom v súboji o prezidentskú funkciu.

Správy o nezrovnalostiach výsledkov potvrdil vo štvrtok (1. 9.) tiež zástupca parlamentnej skupiny UNITA, keď povedal, že len v Luande pre UNITA nezapočítali 187 000 hlasov.

Komisia ale obviňovanie z nedostatkov odmieta a tvrdí, že voľby boli poctivé. Costa Júnior očakáva, že ústavný súd a komisia porovnajú výsledky s tými, ku ktorým dospela UNITA.

Konečný výsledok volieb komisia ešte nezverejnila. Ten doterajší pozostáva zo sčítania zhruba 97 % odovzdaných hlasov. Podľa Reuters má teraz Ústavný súd 72 hodín na to, aby informoval jednotlivé strany. A ďalších 72 hodín na vydanie rozhodnutia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet