Na hlavný obsah

Augustový počet úmrtí bol druhý najnižší v tomto roku

Najviac ľudí zomieralo v Banskobystrickom kraji.

Augustový počet úmrtí bol druhý najnižší v tomto roku
Ilustračná snímka zapálenia sviečky. Foto: TASR

Celková nadúmrtnosť na Slovensku bola v auguste 2022 len mierna. So zvýšeným počtom zomretých zápasil už druhý mesiac najviac Banskobystrický kraj.

Menej osôb ako v rokoch pred pandémiou zomrelo na dve najčastejšie príčiny úmrtí – choroby obehovej sústavy a na nádory. Počet obetí na COVID-19 opäť stúpol, na celkových úmrtiach sa podieľal takmer 3 % a bola to šiesta najčastejšia príčina úmrtí.

Počet úmrtí na Slovensku podľa mesiacov.
Počet úmrtí na Slovensku podľa mesiacov. Foto: Štatistický úrad SR

Na Slovensku zomrelo v auguste 2022 takmer 4 400 osôb, čo bolo o 3,1 % ľudí viac než hodnota päťročného priemeru rokov 2015 – 2019 pred nástupom pandémie.

Bol to druhý najnižší počet úmrtí v tomto roku. Vyplýva to z predbežných dát o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v auguste 2022 zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

Nadúmrtnosť zaznamenali u mladších seniorov

V auguste, rovnako ako od začiatku tohto roka, ľudí v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov) zomieralo menej ako v predošlých piatich rokoch pred pandémiou.

Naďalej bola vyššia úmrtnosť, o 10 %, vo vekovej skupine nad 65 rokov, čo je najpočetnejšia z troch základných vekových skupín v štruktúre zomretých.

Seniori (65 rokov a viac) tvorili naďalej viac ako tri štvrtiny zomretých. V rámci tejto vekovej skupiny v o niečo vyššom počte zomierali mladší seniori (65 – 74 rokov). Ich nadúmrtnosť dosiahla 13 %.

Druhý mesiac po sebe sa situácia najviac zhoršovala v Banskobystrickom kraji, uviedol ŠÚ SR. Počet úmrtí tam v auguste vzrástol o vyše 14 % nad priemernú hodnotu posledných piatich rokov pred pandémiou.

V porovnaní s júlom sa miera úmrtnosti zhoršila tiež v Prešovskom a Trenčianskom kraji. Najvýraznejšie zlepšenie situácie zaznamenal ŠÚ SR v Bratislavskom kraji.

Najčastejšou príčinou boli choroby obehovej sústavy

Na následky infekcie COVID-19 zomrelo v auguste 129 osôb. Ich počet sa zvýšil už druhý mesiac za sebou.

Letná vlna pandémie v tomto roku spôsobila najvyšší počet úmrtí na COVID-19 počas dvoch prázdninových mesiacov. Na následky tejto infekcie v tohtoročnom júli a auguste zomrelo 217 osôb. V prvom roku pandémie (2020) to bolo len 12 a vlani 31 ľudí.

Príčiny úmrtí v auguste 2022 v percentách.
Príčiny úmrtí v auguste 2022 v percentách. Foto: Štatistický úrad SR

Najčastejšími príčinami úmrtí v auguste boli choroby obehového systému (43 %) a nádory (24 %). Obe patria dlhodobo medzi najčastejšie príčiny zomierania.

Na choroby obehového systému zomrelo v auguste oproti priemeru predošlých piatich rokov o takmer 3 % menej osôb. V prípade nádorov to bolo o 9 % menej ľudí.

Prvých päť najčastejších príčin dopĺňali úmrtia na choroby dýchacej sústavy (9 %), tráviacej sústavy (6 %) a vonkajšie príčiny úmrtí (4 %).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko