Na hlavný obsah

Bagre odstránili šesť hrádzí bobra na potoku pri Tatranskej Kotline

Voda sa už nebude vylievať na vozovku.

Bagre odstránili šesť hrádzí bobra na potoku pri Tatranskej Kotline
Na ilustračnej snímke bobria hrádza. Foto: RTVS

Bagre odstránili prekážky v potoku – šesť hrádzí bobra. Voda sa už nebude vylievať na vozovku a doprava na hlavnom ťahu do Belianskych Tatier je tak bezpečnejšia. Zelenú na zásah dali ochranári.

Túto hrádzu si boria rodina postavila na potoku pri Tatranskej Kotline. A aj ďalších päť. Vybudovali ich tak nahusto, že presmerovali vodu z potoka do lesa aj na hlavnú cestu. V stredu (7. 9.) ich odstránil kráčajúci bager.

„Tam, kde bobor spôsobuje svojimi aktivitami nejakú konfliktú situáciu, treba jednoducho zakročiť,“ uviedol Juraj Ksiažek, strážca prírody zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR, Správa TANAP-u.

Bobrie hrádze sa najskôr ochranári pokúšali prekopávať ručne, bez väčšieho úspechu. Rad teda prišiel na ťažkú techniku.

Zelenú na zásah do hrádzí dali ochranári. Rozhodnutie o tom, že bobor musí odtiaľto preč, bolo jednoznačné. Voda musela späť do koryta. Klesajúce teploty na jeseň by z cesty urobili klzisko.

„Napriek tomu, že bobor je chránený živočích a nachádza sa v ochrannom pásme národného parku, ľudský život je dôležitejší,“ vysvetlil Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP-u, ŠOP SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kým bager prvýkrát zasiahol, zoológovia preverili, či sú hrádze prázdne. Aj preto sú si istí, že chránenému zvieraťu ťažká technika neublíži.

„Som si istý, že nie. Lebo obývaný hrad je určite nejakých 30 až 40 metrov mimo potoka, ktorý sa prehlboval,“ dodal Ksiažek.

V úseku, kde pred časom osadili výstražné a spomaľovacie dopravné značky, sa už voda na cestu nevylieva. Vyhraté však ešte nemajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny