Európska komisia (EK) v piatok (30. 9) schválila nové chránené označenie pôvodu (CHOP) pre produkt zo Slovenska „Bardejovský med / Med z Bardejova,“ ktorý sa vyrába v horskej oblasti Čergov.
Med sa vyrába v oblasti pokrytej zmiešanými lesmi, ktoré tvoria najmä buky, jedle, smreky a lipy. V tomto regióne sa už oddávna darí včele medonosnej, ktorá sa prispôsobila miestnym klimatickým podmienkam a zberu medovice, uviedla EK.
Bardejovský med sa vyrába v stabilných úľoch vo včelíne alebo v prevozných úľoch. Včelári ho zberajú tradičným remeselným spôsobom, pričom špecifickosť spočíva vo výbere miesta včelínu, spôsobu získavania a vytáčania, ako aj v zásadách skladovania a stáčania medu.
Špecifikum „Bardejovského medu / Medu z Bardejova“ spočíva najmä v tom, že lipový aj medovicový med obsahuje aj jedľovú medovicu, ktorá ovplyvňuje farbu od tmavohnedej až po čiernu a dodáva im veľmi príjemnú chuť.
Zoznam chránených poľnohospodárskych produktov z členských krajín EÚ má už 1593 položiek, z toho 24 zo Slovenska. EK v tomto roku ako nové chránené označenie pôvodu zaregistrovala Hrušovský lepník (slaný alebo sladký koláč z kysnutého chlebovo-zemiakového cesta).
Na schválenie registrácie čaká Tokajské víno zo slovenskej oblasti Tokaja. Vlani zaregistrovala Trnavský slad z jačmeňa svetlého plzenského typu určený najmä na výrobu piva.