Na hlavný obsah

Berlusconi sa zastal Putina. Politickí rivali ho za to kritizujú

Ruského prezidenta k invázii donútili, tvrdí.

Berlusconi sa zastal Putina. Politickí rivali ho za to kritizujú
Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Taliansky expremiér Silvio Berlusconi sa zastal ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý bol podľa neho k invázii na Ukrajinu donútený „ruským ľuďom, svojou stranou a svojimi ministrami“ a reagoval na výzvy proruských separatistov. 

Vo štvrtok (22. 9.) večer v televízii Rai povedal, že Putin chcel vládu v Kyjeve nahradiť „vládou slušných ľudí“. Informovala o tom v piatok (23. 9.) agentúra DPA.

„Putin bol k tejto špeciálnej operácii donútený ruským ľuďom, svojou stranou, svojimi ministrami,“ vyhlásil Berlusconi. Použil výraz, ktorým ruský prezident označuje inváziu na Ukrajinu začatú 24. februára.

Plán bol iný

Ruský plán bol podľa neho dobyť Kyjev „o týždeň“ a nahradiť vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského „vládou slušných ľudí“.

„Vojaci tam mali napochodovať, nahradiť Zelenského vládu slušnými ľuďmi a o týždeň sa opäť stiahnuť. Namiesto toho narazili na nečakaný odpor, živený zbraňami všetkého druhu zo Západu. Cítim sa zle, keď počúvam o toľkých mŕtvych, lebo som vždy tvrdil, že vojna je najväčšie šialenstvo zo všetkých,“ citovala Berlusconiho aj agentúra APA.

Naznačil tiež , že rozhodnutie Moskvy o napadnutí Ukrajiny bolo reakciou na výzvu separatistov na východe Ukrajiny.

Tvrdá, že lídri separatistov prišli do Kremľa a Putinovi povedali: „Prosím, bráňte nás, pretože ak nás nebudete brániť, nevieme, kde by sme mohli skončiť.“

Niekdajší taliansky premiér spomenul aj svoju návštevu s ruským prezidentom na polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, kde videl miestnych obyvateľov ďakujúcich ruskému lídrovi.

Kritika od rivalov

Berlusconiho výroky kritizovali jeho rivali. Líder centristickej strany Akcia (Azione) Carlo Calenda označil tieto vyjadrenia za „naozaj tragické“ a Berlusconiho za „niečo medzi Putinovým tlačovým hovorcom a vojenským poradcom“.

Šéf stredoľavicovej Demokratickej strany (PD) Enrico Lettana twitteri uviedol, že „nemá slov“ a že „voliči si vyberú 25. septembra“.

Podľa agentúry DPA Berlusconi priživil obavy niektorých analytikov zo zmeny zahraničnej politiky talianskej vlády, ak ju zostaví pravicový blok.

V ňom sú okrem Berlusconiho strany Nahor Taliansko aj dve krajne pravicové zoskupenia Liga a Bratia Talianska.

Líder Ligy Matteo Salvini v minulosti rovnako Putina obhajoval a tento rok opakovane kritizoval sankcie, ktoré Západ zaviedol voči Moskve pre ruskú inváziu na Ukrajinu.

Avšak Giorgia Meloniová, ktorej strana Bratia Talianska má podľa prieskumov najväčšie šance nedeľňajšie voľby vyhrať, niekoľkokrát uviedla, že bude pokračovať v podpore Ukrajiny, ako to robila doterajšia vláda Maria Draghiho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet