Na hlavný obsah

Biden: Americkí vojaci by bránili Taiwan v prípade, ak by ho napadla Čína

Zároveň povedal, že USA nepodporujú taiwanskú nezávislosť.

Biden: Americkí vojaci by bránili Taiwan v prípade, ak by ho napadla Čína
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americké sily by bránili Taiwan, ak by ho napadla Čína, potvrdil americký prezident Joe Biden v rozhovore so stanicou CBS. V rovnakom duchu sa Biden vyjadril už v máji, jeho terajší výrok je ale podľa agentúry Reuters ešte jasnejší.

Biden odpovedal kladne na otázku moderátora relácie 60 Minutes, či by americké sily bránili Taiwan. „Áno, ak by došlo k bezprecedentnému útoku,“ povedal v rozhovore, ktorý televízia odvysielala v nedeľu (18. 9.) miestneho času.

Kladne tiež reagoval na spresňujúcu otázku, či tým myslí, že na rozdiel od americkej reakcie na ruskú inváziu na Ukrajinu by sa na obrane Taiwanu v prípade jeho napadnutia podieľali priamo americké sily a americkí vojaci.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok (19. 9.) Bidenove výroky odsúdilo a podalo proti nim oficiálny protest. „Čína si vyhradzuje právo prijať všetky potrebné opatrenia v reakcii na aktivity, ktoré krajinu rozdeľujú,“ uviedla hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning na pondelňajšej tlačovej konferencii. „Chceme urobiť maximum pre mierové zjednotenie. Zároveň však nebudeme tolerovať žiadne aktivity smerujúce k odtrhnutiu (Taiwanu),“ povedala.

Hovorkyňa tiež vyzvala Washington, aby nevysielal „zlé signály“ taiwanským separatistickým silám, ktoré žiadajú nezávislosť Taiwanu, a aby nepoškodzoval čínsko-americké vzťahy. „Existuje len jedna Čína a Taiwan je jej súčasťou,“ zdôraznila hovorkyňa.

Čína považuje Taiwan za svoju súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade, že by vyhlásil nezávislosť. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie.

USA uznávajú politiku jednej Číny

Biden v rozhovore znovu vykročil z rámca dlhodobo prezentovaného amerického postoja k Taiwanu, podotkla agentúra Reuters. Hovorca Bieleho domu, ktorého agentúra požiadala o komentár, uviedol, že americká politika v súvislosti s Taiwanom sa nezmenila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet