Na hlavný obsah

Biden nezaradil Rusko medzi štáty podporujúce terorizmus

Mohlo by to údajne ohroziť dohody o vývoze obilia z Ukrajiny.

Biden nezaradil Rusko medzi štáty podporujúce terorizmus
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Zaradenie Ruska na tento zoznam požadovala Ukrajina v súvislosti s pokračujúcou ruskou inváziou. Moskva varovala, že takýto „propagandistický“ krok by ešte viac naštrbil americko-ruské vzťahy a mohol by viesť až k ich prerušeniu.

Americký prezident Joe Biden sa definitívne rozhodol, že nezaradí Rusko na zoznam štátov podporujúcich terorizmus. Oznámila to v utorok (6. 9.) hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Citovala ju agentúra Reuters.

Ak by sa Rusko dostalo na americký zoznam, mohlo by to podľa Bieleho domu ohroziť dohody o vývoze ukrajinského obilia, čo by prispelo k prehĺbeniu globálnej potravinovej krízy.

„Podľa humanitárnych expertov a mimovládnych organizácií, s ktorými sme to konzultovali, by takýto krok mohol výrazne ovplyvniť možnosti dodávok pomoci do niektorých oblastí Ukrajiny,“ varovala hovorkyňa.

Biden už v pondelok (5. 9.) vyjadril presvedčenie, že Rusko by na uvedenú čiernu listinu nemalo byť zaradené.

Podľa utorkového (6. 9.) vyjadrenia hovorkyne už prezident dospel ku konečnému rozhodnutiu, že sa tak nestane, hoci zaradenie Ruska na zoznam požadoval v nezáväznej rezolúcii z júla aj americký Senát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet