Na hlavný obsah

Biden: Rusko inváziou na Ukrajinu bez hanby porušilo Chartu OSN

Vyslovil sa za rozšírenie Bezpečnostnej rady OSN.

Biden: Rusko inváziou na Ukrajinu bez hanby porušilo Chartu OSN
Americký prezident Joe Biden počas prejavu na 77. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vo svojom stredajšom (21. 9.) prejave na Valnom zhromaždení OSN vyhlásil, že Rusko svojou „brutálnou a zbytočnou vojnou na Ukrajine bezostyšne porušilo základné zásady Charty OSN“.

Šéf Bieleho domu povedal, že vojna na Ukrajine je vojnou ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý chce vymazať Ukrajinu z mapy a zároveň bezohľadne hrozí Európe jadrovými zbraňami.

Tiež sa vyslovil za rozšírenie Bezpečnostnej rady (BR) OSN. Tí by sa podľa neho mali zdržať použitia práva veta.

„Stály člen BR OSN napadol svojho suseda a pokúsil sa ho vymazať z mapy,“ povedal.

Uviedol, že správy o ruských útokoch na ukrajinských civilistov sú mrazivé. Putinove nové jadrové hrozby voči Európe sú podľa jeho slov prejavom „bezohľadného ignorovania“ povinností Ruska ako signatára Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.

„Jadrová vojna sa nedá vyhrať a nikdy sa nesmie viesť,“ povedal s tým, že sa Rusku nikto nevyhrážal, hoci Moskva sa snaží tvrdiť opak. Tiež prisľúbil, že Spojené štáty budú stáť pri Ukrajine. „Budeme solidárni proti ruskej agresii,“ dodal.

Vyslovil podporu reformy BR OSN

Počas všeobecnej rozpravy OSN sa Biden vyslovil aj za reformu Bezpečnostnej rady OSN. Poznamenal, že najmocnejší orgán OSN musí zostať dôveryhodný a účinný. „Preto Spojené štáty podporujú aj zvýšenie počtu stálych a nestálych zástupcov v BR OSN,“ povedal.

Stálymi členmi BR OSN by mali byť podľa neho krajiny z Afriky, Latinskej Ameriky a Karibiku.

Päť stálych členov – USA, Rusko, Čína, Francúzsko a Veľká Británia – má právo veta. Môže tak zablokovať akékoľvek kroky. To sa okrem iného opakovane ukázalo počas súčasnej ruskej agresie na Ukrajine. Najmä Rusko a Čína sú považované za odporcov reformy BR OSN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet