Na hlavný obsah

Biden: Trump a jeho stúpenci sú hrozbou pre demokraciu

Trumpovu ideológiu nazval extrémizmom.

Biden: Trump a jeho stúpenci sú hrozbou pre demokraciu
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Donald Trump a republikáni oddaní jeho ideológii MAGA (Make America Great Again!) predstavujú podľa amerického prezidenta Joea Bidena „extrémizmus, ktorý ohrozuje samotné základy republiky“.

Americký prezident vo štvrtok (1. 9.) večer ostro kritizoval svojho predchodcu a jeho „extrémistických“ prívržencov, pričom ich označil za nepriateľov americkej demokracie. Zároveň v súvislosti s novembrovými doplňujúcimi voľbami do Kongresu vyzval voličov, aby odmietli extrémizmus.

Vyjadril sa tak v prejave, ktorý predniesol v meste Filadelfia v americkom štáte Pensylvánia, informovala o tom agentúra AFP.

Narážal na vlaňajší útok na Kapitol

Dodal, že Trumpovi stúpenci sú „odhodlaní vrátiť krajinu naspäť do doby“ bez práva na interrupciu, práva na súkromie, práva na antikoncepciu alebo bez možnosti vstúpiť do manželstva aj osobám rovnakého pohlavia.

Biden ďalej uviedol, že americkú demokraciu treba brániť. „Musíme ju chrániť. Postaviť sa za ňu. Každý jeden z nás,“ povedal.

Šéf Bieleho domu takisto odsúdil politické násilie v Spojených štátoch s tým, že v krajine preň nie je miesto. Podľa AFP tým narážal na vlaňajší útok Trumpových stúpencov na budovu Kapitolu, ktorí odmietli prijať jeho volebnú porážku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet