Na hlavný obsah

Pre Britov bola zdrojom útechy a hrdosti, reagujú na úmrtie Alžbety II.

Umrela vo veku 96 rokov.

Pre Britov bola zdrojom útechy a hrdosti, reagujú na úmrtie Alžbety II.
Na fotografii britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Britská kráľovná Alžbeta II. vo štvrtok (8. 9.) zomrela vo veku 96 rokov. Bola upokojujúcou prítomnosťou počas desaťročí rozsiahlych zmien, píše generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.

Kráľovná Alžbeta II. bola priateľkou Francúzska a kráľovnou sŕdc, ktorá stelesňovala kontinuitu a jednotu britského národa vyše 70 rokov. V reakcii na úmrtie britskej panovníčky to na twitteri napísal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

„Jej Veličenstvo kráľovná Alžbeta II. stelesňovala britskú národnú kontinuitu a jednotu vyše 70 rokov. Budem si ju pamätať ako priateľku Francúzska, kráľovnú sŕdc, ktorá zanechala trvalú stopu vo svojej krajine, „uviedol Macron.

Sme srdcom a myšlienkami s rodinou kráľovnej Alžbety II. a obyvateľmi Spojeného kráľovstva. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok (8. 9.) uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová v prvej reakcii po tom, ako britské médiá informovali o úmrtí 96-ročnej panovníčky. Zdôraznila tiež pevné vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a USA.

Britská kráľovná Alžbeta II. bola viac ako panovníčka, definovala éru, uviedol vo vyhlásení americký prezident Joe Biden. Britskú kráľovnú označil za štátnika s neprekonateľnou dôstojnosťou a poznamenal, že prispela k pevnosti britsko-amerických vzťahov.

„Vo svete neustálych zmien bola pre generácie Britov stálou oporou a zdrojom útechy a hrdosti,“ uviedol Biden a poukázal na skutočnosť, že väčšina Britov iného panovníka vo svojom živote nezažila.

Britská kráľovná Alžbeta II. písala žila a písala históriu. Tešila sa najvyššej úcte a rešpektu po celom svete, napísal podľa svojej hovorkyne v kondolencii nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Obdivovaná pre svoj pôvab, dôstojnosť a oddanosť

Aj generálny tajomník (OSN) Guterres vyjadril úctu britskej kráľovnej Alžbete II. „Ako najdlhšie žijúca a najdlhšie panujúca hlava štátu v Spojenom kráľovstve bola kráľovná Alžbeta II. na celom svete obdivovaná pre svoj pôvab, dôstojnosť a oddanosť. Bola upokojujúcou prítomnosťou počas desaťročí rozsiahlych zmien,“ uviedol vo vyhlásení.

Kráľovná Alžbeta II. bola skalou, na ktorej bola vystavaná moderná Británia, správami o jej smrti sme zdrvení, uviedla britská premiérka Liz Trussová. Dnešok je podľa nej dňom veľkej straty, ale kráľovná, milovaná v Británii i po celom svete, po sebe zanechala veľký odkaz.

Alžbeta II. bude navždy dôležitou súčasťou kanadskej histórie, uviedol kanadský premiér Justin Trudeau.

Bola neustále prítomná v našich životoch – a jej služba Kanaďanom zostane navždy dôležitou súčasťou histórie našej krajiny,“ uviedol Trudeau. Pri pohľade na jej život a vládu, ktorá trvala niekoľko desaťročí, si Kanaďania budú vždy pamätať a vážiť si múdrosť, súcit a vrelosť jej veličenstva,“ doplnil.

Správu o kráľovninej smrti „prijala ťažko“ aj bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Niet slov, ktoré by dokázali vystihnúť mimoriadny význam kráľovnej, jej zmysel pre povinnosť, morálne zásady, odhodlanie a dôstojnosť, ktorú preukazovala Spojenému kráľovstvu, Európe a svetu počas siedmich desaťročí,“ uviedla v prehlásení.

Najsmutnejší deň Británie?

Bývalý britský premiér Boris Johnson označil deň úmrtia kráľovnej Alžbety II. za najsmutnejší deň Británie, keďže zosnulá panovníčka mala podľa neho „jedinečnú moc robiť ľudí šťastnými“. Johnson to vo štvrtok uviedol na svojom účte na twitteri.

(Kráľovná) bola taká nadčasová a úžasná, až sa obávam, že sme ako deti verili tomu, že bude pokračovať stále ďalej a ďalej,“ napísal Johnson. „Hoci naše hlasy sú ešte zastreté smútkom, môžeme s určitosťou vysloviť slová, ktoré v tejto krajine nezazneli viac ako sedem desaťročí. Bože ochraňuj kráľa,“ dodal expremiér na adresu nového panovníka Karola III.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na twitteri vyjadril hlboký smútok nad úmrtím britskej panovníčky a v mene ukrajinského ľudu vyjadril sústrasť nad touto nenapraviteľnou stratou“. Naše myšlienky a modlitby sú s vami,“ odkázal do Spojeného kráľovstva. Británia patrí k najbližším spojencom Kyjeva vo vojne Ruska proti Ukrajine.

Aj pápeža Františka hlboko zarmútila smrť britskej kráľovnej. V kondolenčnom odkaze novému kráľovi Karolovi III. vyzdvihol „veľkorysú službu (britskému) národu a Spoločenstvu, príkladnú oddanosť úlohám, pevné svedectvo viery v Ježiša Krista“ zosnulej panovníčky.

Ruský prezident Vladimir Putin ocenil autoritu, akej sa kráľovná tešila na medzinárodnej scéne, a pripomenul lásku a úctu jej poddaných. Ako poznamenal, s jej meno sú neoddeliteľne späté najdôležitejšie udalosti moderných dejín Spojeného kráľovstva. „V priebehu mnohých desaťročí sa Alžbeta II. právom tešila láske a úcte poddaných a tiež autorite na medzinárodnej scéne.” Karolovi III. zaželal „odvahu a odolnosť tvárou tejto ťažkej, nenahraditeľnej straty“.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyjadril „úprimnú sústrasť britskej vláde a ľudu“ po smrti kráľovnej. „Jej odchod je pre Britov veľkou stratou,“ napísal sa vo vyhlásení, ktoré zverejnili čínske štátne médiá.

Zaslúžila sa o modernú Britániu

Jej Veličenstvo bolo svedkom obrovských zmien, obratne išlo s dobou, ale vždy poskytovalo stabilitu a istotu. Bola našou stálicou počas celej tejto veľkej Alžbetinskej éry,“ uviedla niekdajšia premiérka Theresa Mayová a podobne ako jej následník Johnson vzdala hold novému kráľovi.

„Stratili sme nielen našu panovníčku, ale aj osobnosť, ktorá viac ako ktorákoľvek iná stmelila našu krajinu a zosobňovala všetko vďaka čomu sme hrdí na to, že sme Briti,“ povedal Tony Blair, ktorý viedol vládny kabinet v rokoch 1997 až 2007.

„Neexistujú slová, ktoré by mohli dostatočne vyjadriť stratu, ktorú naša krajina pocíti,“ vyhlásil David Cameron, premiér z rokov 2010 až 2016. „Všetci sme prišli o niekoho, kto nám bol veľmi blízky,“ vyjadril sústrasť ministerský predseda z 90. rokov John Major. Kráľovná slúžila krajine do poslednej chvíle, vzdal hold kráľovnej Cameronov predchodca Gordon Brown.

„Smrť Jej Veličenstva kráľovnej Alžbety je pre Spojené kráľovstvo, Spoločenstvo a celý svet veľmi smutným okamihom. Jej život bol životom mimoriadnej oddanosti a služby. V mene škótskeho ľudu vyjadrujem kráľovi a kráľovskej rodine svoju najhlbšiu sústrasť,“ podčiarkla šéfka škótskej vlády Nicola Sturgeonová.

Hlboký smútok nad úmrtím britskej panovníčky vyjadril aj japonský premiér Fumio Kišida, podľa ktorého ide o „veľkú stratu“ pre celý svet.

Nebola len kráľovnou, ale aj manželkou a matkou

„Spôsob, akým vládla svojej krajine a pristupovala k ťažkým okamihom v osobnom či verejnom živote, je inšpiráciou pre nás všetkých. Vždy z nej vyžarovala sila a dôstojnosť. Dokonca aj vo chvíľach, kedy pochovávala milovaného manžela princa Phillipa. Pretože Alžbeta II. nebola len kráľovnou, ale aj manželkou a matkou,“ napísal na sociálnej sieti facebook predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na twitteri obyvateľom Spojeného kráľovstva a celého Commonwealthu odkázala: „Sedem desaťročí neochvejného vedenia a oddanosti službe svojej krajine počas mnohých globálnych zmien urobilo z kráľovnej Alžbety II. vzor a inšpiráciu pre nás všetkých.“

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár (Sme rodina) (8. 9.) tiež reagoval na úmrtie britskej kráľovnej. „Bola to práve jej osobnosť, ktorá obrusovala hrany sporov vo vnútri kráľovstva a zabezpečovala jeho stabilitu. Svoju vlasť opúšťa v zložitom období a jej nasledovník bude musieť vyvinúť veľké úsilie, aby sa jej vyrovnal,“ uviedol.

„Jej oddaná služba monarchii, nesmierna pokora a vznešenosť zostane navždy v našich srdciach,“ odkázal český prezident Miloš Zeman prostredníctvom hovorcu.

Sústrasť britskej kráľovskej rodine, obyvateľom Británie a Spoločenstvu národov vyjadril aj český premiér Petr Fiala. „Odišla veľká osobnosť svetových dejín. So šarmom, gráciou a silou veľkej panovníčky previedla Spojené kráľovstvo ťažkými aj dobrými časmi,“ dodal úrad vlády.

Predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil uviedol, že britská kráľovná bola symbolom kontinuity a stability. „Kráľ Karol III. má teraz pred sebou náročnú úlohu,“ dodal Vystrčil.

Predsedníčka dolnej komory českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová vyzdvihla panovníčkinu oddanosť vlasti a podriadenosť potrebám svojho ľudu. „Obdivovala som ju,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet