Na hlavný obsah

Bolsonaro čelí kritike, pobyt v Londýne pre pohreb kráľovnej využil na kampaň

Prezidentské voľby sa v Brazílii konajú v októbri.

Bolsonaro čelí kritike, pobyt v Londýne pre pohreb kráľovnej využil na kampaň
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro si vyslúžil kritiku za to, že svoj pobyt v Londýne pre pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. cez víkend využil na improvizovanú volebnú kampaň.

Prezidentské voľby sa v Brazílii konajú v októbri a podľa prieskumov má väčšiu šancu ich vyhrať Bolsonarov ľavicový rival. Pred svojimi priaznivcami, ktorí ho prišli pozdraviť k brazílskej ambasáde, Bolsonaro znovu vystúpil proti rokovaniam o liberalizácii drog či interrupcií a proti „rodovej ideológii“, informovala agentúra AFP.

„Sme tu v okamihu ľútosti a hlbokej úcty ku kráľovskej rodine a ľudu Spojeného kráľovstva,“ povedal Bolsonaro z balkóna ambasády v luxusnej londýnskej štvrti Mayfair k desiatkam svojich priaznivcov. Tí ho zdravili mávaním brazílskymi vlajočkami.

Brazílsky prezident potom prešiel k téme volieb, ktorých prvé kolo sa v najväčšej latinskoamerickej krajine koná už 2. októbra. Skupinu, ktorá ho prišla privítať, označil za časť populácie, ktorá zosobňuje „to, čo sa naozaj deje v Brazílii,“ a ktorá musí rozhodnúť o „budúcnosti“ v októbrových voľbách.

„Vieme, kto je na druhej strane a čo nám chcú implantovať do našej Brazílie,“ povedal v Londýne okrem iného. Dodal, že jeho krajina „nechce diskutovať o liberalizácii drog ani potratov“, a tiež „neprijme rodovú ideológiu“.

„Naším heslom je Boh, vlasť, rodina a sloboda. A toto je presvedčenie veľkej väčšiny brazílskeho ľudu,“ dodal brazílsky prezident počas aplausu prítomných z balkóna, na ktorom viala brazílska vlajka. „Pri všetkej úcte k ostatným krajinám sveta, Brazília je krajina zasľúbená,“ povedal tiež Bolsonaro.

Favoritom volieb má byť ľavicový exprezident

Podľa prieskumov je favoritom brazílskych volieb ľavicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva. Ten londýnske vystúpenie svojho krajne pravicového rivala skritizoval a označil za „volebnú kampaň“.

„Namiesto toho, aby išiel na poslednú rozlúčku s kráľovnou, mal radšej navštíviť pozostalých a siroty po obetiach koronavírusu,“ napísal na twitteri Lula da Silva. Znova tiež Bolsonarovi vytkol, že nekúpil včas vakcíny proti koronavírusu. Brazílsky prezident si za svoj laxný prístup k pandémii vyslúžil značnú kritiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet