Na hlavný obsah

Bratislave v boji s diviakmi pomáhajú aj podnety od obyvateľov

Regulácia ich počtu je prioritou.

Bratislave v boji s diviakmi pomáhajú aj podnety od obyvateľov
Bratislavu trápia premnožené diviaky. Foto: koláž RTVS

Bratislava predstavila opatrenia proti premnoženým diviakom na území hlavného mesta. Ako uviedla prvá námestníčka primátora Bratislavy Tatiana Kratochvílová, diviačia zver v intraviláne mesta je problém, ktorý prioritne rieši Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS).

„Hlavné mesto má v tomto smere len veľmi oklieštené kompetencie. Tie, ktoré však máme, plne využívame a pri riešení tejto problematiky úzko spolupracujeme s RVPS,“ uviedla viceprimátorka.

Počas uplynulého mesiaca sa hlavnému mestu podarilo zazmluvniť veterinárneho lekára. Ten bude pre mesto a mestské lesy v Bratislave (MLB) vykonávať odchyt diviakov do špeciálnej odchytovej klietky.

Pomáhajú aj podnety od občanov

„Za krátky čas sa podarilo takto odchytiť na Kramároch už piatich jedincov a ak počítame aj kusy, ktoré odchytila RVPS, dostaneme sa k viac ako 20 kusom za mesiac,“ priblížila Kratochvílová.

Ako dodala, odchytové klietky môže mesto inštalovať len v rámci vybraných lokalít, nepoľovných revírov v časti Nové mesto a Karlova Ves, ktoré spadajú pod MLB.

V ostatných lokalitách musí zasiahnuť proti diviakom RVPS, resp. príslušné poľovné združenie, napríklad štátne lesy. Podľa Kratochvílovej sa klietky v praxi osvedčili a pomáhajú aj podnety obyvateľov, ktorí výskyt diviakov nahlasujú.

Na základe podnetov občanov mesto reaguje aj na úpravu nádob na kuchynský bioodpad. „V niektorých častiach Kramárov, kde je problém s diviakmi najpálčivejší, vymeníme nádoby na kuchynský odpad za nové, ktoré budú vybavené špeciálnym gravitačným zámkom,“ spresnila viceprimátorka. Takéto nádoby majú zabrániť tomu, aby sa diviaky po ich prevrátení dostali k ich obsahu.

Kratochvílová tiež apelovala na obyvateľov, aby diviakov neprikrmovali a nenechávali vonku voľne dostupné potraviny, ktoré ich prilákajú. Ako dodala, úsilie mesta smeruje k tomu, aby diviaky z intravilánu dostali preč a aby ich počty v lesoch regulovali.

Regulácia ich počtu je prioritou

Podľa riaditeľa MLB Mareka Pávu je regulácia počtov diviakov za posledné roky prioritou. V minulom roku ulovili na území mestských lesov 237 diviakov, pričom od začiatku tohto roka to bolo 195 kusov.

„Tieto lovy sa realizujú z posedov, ktoré sú hlbšie v lese mimo turistických trás z dôvodu bezpečnosti a komfortu návštevníkov,“ uviedol Páva. Ako reakciu na kritickú situáciu na Kramároch osadili MLB počas leta päť nových posedov priamo nad Kramármi a Kolibou v kritických lokalitách, ktoré sú pomerne blízko intravilánu. Pri lovení cielia na problematické jedince.

V problematickom území podľa Pávu pôsobia tiež traja profesionálni poľovníci, zamestnanci MLB, ktorí robia pochôdzky a diviaky lovia priamo v týchto lokalitách. Ďalším opatrením, ktoré majú MLB v pláne realizovať, je lov diviakov prostredníctvom spoločnej poľovačky. Jej výsledkom môže byť podľa Pávu 20 až 40 ulovených jedincov.

Spoločné poľovačky budú realizovať počas jesenných a zimných mesiacov na mesačnej báze. O ich termíne verejnosť vopred informujú a územie poľovačky z dôvodu bezpečnosti uzatvoria mestskou políciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny