Na hlavný obsah

Bratislavskí záchranári nakoniec o príplatky neprídu

Rezort zdravotníctva sa dohodol s vedením záchranky.

Bratislavskí záchranári nakoniec o príplatky neprídu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Záchranári, ktorí slúžia v Bratislavskom kraji o príplatky neprídu. Po tom, čo RTVS na problém upozornila, sa na tom dohodlo ministerstvo zdravotníctva s vedením bratislavskej záchranky. Hrozilo im, že by si za dva mesiace pohoršili aj o viac ako 600 eur.

Nový riaditeľ bratislavskej záchranky Imrich Andrási priznáva, že po nástupe do funkcie firmu prevzal v červených číslach. Tvrdí, že za to môže preradenie niektorých záchranárov do pracovne vyššej skupiny. V nej majú zo zákona nárok na vyššie rizikové príplatky.

Za päť mesiacov to stálo záchranku 1,3 milióna eur. „Čo je veľká suma. Bohužiaľ, za posledný mesiac sme si nevedeli splniť záväzky k Sociálnej poisťovni,“ povedal Andrási.

Vedenie sa preto rozhodlo zdravotníkom za september a október pozastaviť vyplácanie nenárokovateľných položiek mzdy. Prísť tak mohli aj o 600 eur. Záchranári o ne napokon neprídu, no niektorí aj napriek tomu zvažujú, že podajú výpoveď.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na výpovediach trvajú preto, že nový riaditeľ plánuje zmeniť organizačnú štruktúru záchranky. Záchranári tvrdia, že to má platiť už od tohto víkendu.

„Postupne sa dozvedáme, že regionálni, staniční a vedúci záchranári a garážmajstri nebudú pôsobiť už od polnoci. Takže vlastne nevieme, koho kontaktovať v prípade poruchy vozidla. Ostali dvaja regionálni záchranári na celý región Bratislavy. To znamená, že to je približne 25 posádok, čo je veľké množstvo roboty,“ vysvetlil anonymný záchranár.

Podľa informácií RTVS by si tieto problémy mali záchranári s novým riaditeľom vydiskutovať na stretnutí na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny