Na hlavný obsah

Bratislavský kraj opäť očkuje proti HPV vírusu

Svojím nápadom inšpiroval aj iných.

Bratislavský kraj opäť očkuje proti HPV vírusu
Očkovanie proti HPV vírusu. Foto: TASR

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v piatok (9. 9.) popoludní opäť očkuje proti HPV vírusu. Chce tým prispieť k prevencii onkologických ochorení a poukázať na potrebu vakcinácie.

Ide v poradí o druhý očkovací deň, ktorým nadväzuje na prvé očkovanie v júni. Očkuje sa opäť v zdravotnom stredisku na Rovniankovej ulici v bratislavskej Petržalke. Kraj nevylučuje tento rok aj ďalšie očkovania.

„Téma očkovania proti HPV je zaujímavá práve preto, že je to v zásade jediné očkovanie, ktoré chráni pred rakovinou,“ uviedol to šéf odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay.

Očkovanie je forma prevencie, ktorá významným spôsobom znižuje riziko rakoviny krčka maternice, penisu a iných orgánov. „Hodí sa teda pre obe pohlavia,“ dodal.

Poukazuje tiež na to, že zaočkovanosť proti HPV je pomerne nízka, a to aj napriek tomu, že očkovanie u 12-ročných detí očkovanie plne hradia zdravotné poisťovne. Je podľa neho „smutné, že štát nerobí osvetu posledných 30 rokov“.

Do pozornosti dáva údaje z krajín, ktoré zaviedli takéto očkovanie už dávnejšie. Podľa nich krajiny reportujú vysokú mieru zaočkovanosti a nízku mieru výskytu rakovín. Pripomína pritom, že prevencia je lacnejšia ako liečba.

Počas piatka chce kraj preočkovať tých, ktorých očkoval prvou dávkou v júni, avšak uvítajú aj prvoočkovancov. Keďže aj tých bude treba následne preočkovať, kraj pravdepodobne zorganizuje podobnú akciu aj koncom októbra a v decembri.

Za najväčší aktualizačný moment považuje fakt, že do finančnej úhrady sa dostala deväťvalentná vakcína, teda vakcína účinkujúca na deväť rôznych podtypov vírusu. Cenu za vakcínu považuje Szalay za jeden z možných dôvodov, ktoré ľudí odrádzali od očkovania.

Nápad na takéto očkovanie zaujal aj iných. Napríklad aj zástupcov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorí by chceli niečo podobné rozbehnúť na strednom Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko