Na hlavný obsah

Brazília oslavuje 200. výročie nezávislosti

Prezidenta kritizujú, že si robí kampaň.

Brazília oslavuje 200. výročie nezávislosti
Na fotografii vlajka Brazílie. Foto: Unsplash

Najväčšia latinskoamerická krajina, Brazília, si v stredu (7. 9.) pripomína 200. výročie vyhlásenia nezávislosti. Po celej krajine sa uskutoční mnoho podujatí, v metropole sa napríklad na 3 000 členov armády zúčastnilo vojenskej prehliadky za prítomnosti prezidenta Jaira Bolsonara.

Ten po prehliadke preniesol k desiatkam tisíc priaznivcov a účastníkov predvolebný prejav, uviedla agentúra EFE. Na oslavy dorazil okrem iného portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa, od ktorého krajiny Brazília v roku 1822 nezávislosť získala.

Nevyhlásili ju vtedy miestni bojovníci proti kolonizátorom, ale syn portugalského kráľa dom Pedro, ktorý sa tak stal prvým brazílskym cisárom.

„Mal by to byť veľký sviatok brazílskeho ľudu, ale on si ho uzurpuje pre seba,“ obvinil v utorok (6. 9.) krajne pravicového prezidenta Bolsonara jeho ľavicový rival Luiz Inácio Lula da Silva. Budúci mesiac sa totiž v Brazílii konajú prezidentské voľby, v ktorých má zatiaľ náskok práve exprezident Lula da Silva.

Preprava srdca Petra I.

Bolsonaro, armádny dôstojník vo výslužbe, tohtoročné oslavy pojal naozaj v monumentálnom štýle. Dokonca nechal minulý mesiac z Portugalska armádnym lietadlom prepraviť srdce Petra I. (Pedro I.), ktorý nezávislosť kedysi vyhlásil.

Srdce vo formaldehyde v zlatej nádobe v Brazílii privítali s oficiálnymi poctami ako zahraničného štátnika a neskôr bolo do tohto týždňa vystavené v budove ministerstva zahraničia.

„Súčasná vláda sa snaží toto výročie využiť pre seba, aby v Brazílčanoch vzbudila emócie a získala ich tak na svoju stranu,“ myslí si historička Lilia Moritzová Schwarczová z univerzity v Sao Paule.

Stredajšie oslavy sa začali v prvých minútach dňa, keď sa v brazílskej metropole rozžiarili ohňostroje. Už v utorok Bolsonaro usporiadal na ministerstve zahraničných vecí recepciu pre zahraničných hostí, medzi ktorými boli okrem portugalského prezidenta Rebela de Sousy aj prezident Guiney-Bissau Umaro Sissoco Embaló či hlava Kapverdskej republiky José María Neves.

V brazílskej metropole sa v stredu uskutočnila okrem iného vojenská prehliadka, ktorá sa predchádzajúce dva roky v deň výročia nezávislosti nekonala pre pandémiu koronavírusu, uviedol spravodajský server G1. V centre Brasilie sa zhromaždili desaťtisíce ľudí a medzi nimi mnoho prezidentových sympatizantov.

Transparenty proti komunizmu

Niektorí z nich si priniesli transparenty, kde Bolsonara vyzývali, aby spoločne s armádou odstránil sudcu najvyššieho súdu či aby vojensky zasiahol „proti komunizmu“.

„V hre je naša sloboda,“ uviedol Bolsonaro, ktorý povedal, že v októbrových voľbách bude bojovať proti zlu. Bolsonaro tiež povedal, že prieskumy, podľa ktorých zaostáva za ľavicovým kandidátom Lulom da Silvom najmenej o desať percent, klamú.

Mnoho Bolsonarových priaznivcov si tiež priniesol transparenty, kde žiadajú voľby s hlasovacími lístkami. Brazílsky prezident dlhodobo tvrdí, že voľby za použitia elektronických zariadení, ktoré sa v Brazílii používajú už niekoľko desaťročí, možno zmanipulovať. To však odmietajú volebné orgány.

Neskôr popoludní miestneho času sa Bolsonaro presunul na oslavy do Ria de Janeira na pláž Copacabana, kde jeho priaznivci zvyčajne manifestujú. Rio ale na rozdiel od metropoly nechystá vojenskú prehliadku, výročie si pripomenie skromnejšie, uviedla agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet