Na hlavný obsah

Británia rozšírila sankčný zoznam proti Rusku

Súvisí to aj s referendami na východe Ukrajiny.

Británia rozšírila sankčný zoznam proti Rusku
Hlasovanie v referende na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo oznámilo rozšírenie svojho sankčného zoznamu proti Rusku. Reaguje tak na podľa Londýna falošné referendá o pripojení Moskvou okupovaných či ovládaných častí ukrajinského územia k Rusku. Uviedla to agentúra Reuters.

Na sankčný zoznam doplnili 92 nových mien. Sú medzi nimi ruskí predstavitelia zapojení do organizácie hlasovania na východe Ukrajiny, oligarchovia, ale aj členovia vedenia najväčších ruských bánk.

Obyvatelia štyroch ukrajinských regiónov, ktoré okupuje ruská armáda alebo kde proruskí separatisti vyhlásili samozvané republiky, sa v pondelok (26. 9.) už štvrtým dňom majú podieľať na Moskvou narýchlo zorganizovaných hlasovaniach, ktoré neuznáva Kyjev ani Západ.

„Falošné referendá konané s pištoľou pri hlave nemôžu byť slobodné ani spravodlivé. Ich výsledky nikdy neuznáme,“ uviedol britský minister zahraničia James Cleverly. „Ide o jasnú ukážku násilia, zastrašovania, mučenia a nútených deportácií v oblastiach, ktoré Rusko obsadilo,“ dodal.

Nové mená na zozname

Najnovšie sankcie sa podľa Cleverlyho týkajú tých, ktorí sa podieľajú na príprave hlasovania a rovnako aj „jednotlivcov, ktorí aj naďalej podporujú ruskú útočnú vojnu“.

Na sankčný zoznam tak po novom pribudol napríklad Sergej Jelisejev, bývalý pracovník ruskej tajnej služby FSB, ktorý teraz stojí na čele ruskej okupačnej vlády ukrajinskej Chersonskej oblasti.

Ďalej potom Ivan Kusov, minister školstva v proruskej separatistickej Luhanskej ľudovej republike (LNR), a Jevhen Balickyj, náčelník proruskej správy v okupovanej časti Záporožskej oblasti a Jevgenij Solncev zo separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR).

Sankcie postihnú aj štyroch oligarchov, ktorých majetok má spolu hodnotu 6,3 miliardy libier (asi 7,1 mld. eur). Je medzi nimi napríklad Iskander Machmudov, ktorý podniká v strojárstve, alebo Igor Makarov, bývalý profesionálny cyklista, teraz miliardár podnikajúci v energetike.

Nový balík sankcií zahŕňa aj 55 členov správnych rád a zástupcov vedenia organizácií, o ktorých britská vláda povedala, že „pokračujú vo financovaní ruskej vojnovej mašinérie“. Ide o banky Gazprombank, Sberbank a Sovcombank.

Taktiež sa sankcie týkajú spoločnosti IMA Consulting, ktorá má prezývku Putinova obľúbená PR agentúra, a spoločnosti Goznak, ktorá v Rusku vyrába štátne dokumenty. Doklady však vyrába aj na Ruskom obsadených územiach Ukrajiny.

Sankcie spočívajú v zákaze cestovania do Británie a zmrazení majetku, ktorý osoby na sankčnom zozname v Británii majú. Ako vláda uviedla vo svojom vyhlásení, na britskom sankčnom zozname je teraz vyše 1 200 osôb a 120 organizácií. Je medzi nimi aj viac ako 120 oligarchov, ktorých majetok má hodnotu vyše 130 miliárd libier (147 mld. eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet