Na hlavný obsah

Britská ministerka vnútra ohlásila odchod z funkcie

Dôvodom má byť vymenovanie novej premiérky Trussovej.

Britská ministerka vnútra ohlásila odchod z funkcie
Britská ministerka vnútra Priti Patelová. Foto: TASR/AP

Ministerka vnútra Spojeného kráľovstva Priti Patelová v pondelok (5. 9.) ohlásila, že keď na post novej premiérky oficiálne vymenujú Liz Trussová, odstúpi zo svojej funkcie. Britská kráľovná Alžbeta II. novú premiérku príjme v utorok (6. 9.).

Informovala o tom spravodajská stanica BBC, podľa ktorej odchod z ministerskej funkcie svojim spolupracovníkov avizovala aj šéfka rezortu kultúry Nadine Dorriesová.

Patelová v liste adresovanom odchádzajúcemu predsedovi britskej vlády Borisovi Johnsonovi, ktorý zverejnila na twitteri, napísala, že pozícia šéfky rezort vnútra, ktorú zastávala od roku 2019, bola „poctou môjho života“.

Ďalej v liste ocenila, že Johnson dosiahol brexit. Uviedla, že spoločne boli „neúnavní“ čo sa týka snahy o zakročenie voči pašerákom ľudí. Dodala, že je dôležité, že Trussová podporuje „všetky aspekty“ politík, ktoré zaviedla voči nelegálnej migrácii.

BBC píše, že sa očakáva, že Trussová po oficiálnom vymenovaní za premiérku, ohlási členov svojej novej vlády a Patelovú z funkcie odvolá. Tá však zdôraznila, že z vlády odchádza z vlastného rozhodnutia.

Dodala, že bude pokračovať vo verejnej službe pre krajinu a bude pôsobiť ako poslankyňa za volebný obvod Witham.

Poslanec Konzervatívnej strany pre agentúru Reuters uviedol, že Patelovú na pozícii ministerky vnútra zrejme nahradí súčasná generálna prokurátorka Suella Bravermanová.

Ministerka kultúry Dorriesová, ktorá je pevnou podporovateľkou Trussovej, podľa denníka Daily Mail dostala ponuku zotrvať vo svojom kresle, čo však odmietla s tým, že sa chce vrátiť k písaniu kníh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet