Na hlavný obsah

Britská premiérka Trussová sľúbila zastropovanie cien energií

A to od 1. októbra na dva roky.

Britská premiérka Trussová sľúbila zastropovanie cien energií
Na snímke Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Britská premiérka Liz Trussová sľúbila zastropovanie cien energií pre domácnosti. A to od 1. októbra na dva roky, aby im pomohla vyrovnať sa s prudkým rastom cien energií. Najmenej na pol roka sľúbila podporu aj firmám. Oznámila to v prejave v Dolnej snemovni.

Vláda zruší doterajší zákaz frakovania. To je technika ťažby plynu a ropy z bridlicových hornín. A schváli ďalšiu ťažbu ropy v Severnom mori, informovala agentúra Reuters a stanica BBC.

Typická britská domácnosť by podľa Trussovej nemala za energie zaplatiť viac ako 2 500 libier (približne 2 880 eur) ročne. Vďaka zastropovaniu cien ušetrí asi 1 000 libier (približne 1 150 eur), píše Reuters.

Bez tohto kroku by ceny energií v októbri vzrástli na zhruba 3 500 libier (približne 4 040 eur). To je trojnásobok ceny, za ktorú sa predávala pred rokom, píše AP. Ceny energií začali výrazne rásť po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Podpora podnikov a verejných inštitúcií

Vláda podporí aj podniky a verejné inštitúcie, ako sú nemocnice a školy, ale len na šesť mesiacov. O predĺžení podpory potom bude vláda rokovať znovu. S dlhšou ako polročnou podporou môžu podľa Trussovej počítať podniky zo zraniteľných odvetví, ako je pohostinstvo.

Trussová v prejave uviedla, že jej kabinet znovu zváži smerovanie Británie k uhlíkovej neutralite. Jej dosiahnutie si krajina stanovila na rok 2050. Premiérka uviedla, že je „plne odhodlaná“ plniť cieľ uhlíkovej neutrality. Ale odmieta, že by to malo byť za cenu obrovských nákladov pre obyvateľov a podniky.

Prejav Trussovej okamžite zožal kritiku od lídra opozičných labouristov Keira Starmera. Ten vyhlásil, že ho plán podpory teší, ale „rozhodne nevyjde lacno“. Dôsledky vládnych plánov podľa Starmera dopadnú na „pracujúci ľud“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet