Na hlavný obsah

Britské média si všímali prvý prejav Karola III. Označili ho za dojemný a plný lásky

Po desaťročiach príprav na úlohu panovníka obstál na výbornú, tvrdia.

Britské média si všímali prvý prejav Karola III. Označili ho za dojemný a plný lásky
Na fotografii britský kráľ Karol III. Foto: Twitter/Colin Brazier

Prvý verejný prejav nového britského kráľa Karola III. mal osobný tón a bol plný emócií, panovník pri ňom ukázal svoju majestátnosť, píše v sobotu (10. 9.) britská tlač.

Kráľ prehovoril k Britom v prejave prenášanom televíznymi stanicami v piatok (9. 9.) večer, deň po tom, čo po siedmich desaťročiach na tróne zomrela jeho matka, kráľovná Alžbeta II.

Príhovor Karola III. a jeho fotografie zaplnili titulné stránky všetkých britských novín. „Aj napriek zármutku sa už kráľ Karol III. obrátil k povinnostiam panovníka,“ píše bulvárny list Daily Express o kráľovi, ktorý ukázal svoju „majestátnosť“. Po desaťročiach príprav na úlohu panovníka obstál na výbornú.

Najosobnejšia reč

Kráľ hovoril vrelo, píšu The Times, a v prekvapivo dôvernom príhovore bol úprimný, uvádza ďalší bulvárny list Daily Mail.

O blízkosti k poslucháčom a úprimnosti príhovoru Karola III. píše aj The Daily Telegraph, podľa ktorého bola reč tou najosobnejšou, akú kedy akýkoľvek britský panovník predniesol.

Karol III. v „dojemnom“ príhovore dokázal, že zvládne zaplniť prázdne miesto po kráľovnej, napísal The Sun.

Podľa denníka bol prejav „plný lásky“, a to nielen k jeho matke, ale aj k manželke Camille a obom synom. Keď hovoril o Alžbete II., bol plný emócií, uviedol list The Guardian.

„Tak, ako to s neochvejnou oddanosťou robila kráľovná, tiež ja slávnostne sľubujem, že v zvyšnom čase, ktorý mi Boh dopraje, budem dodržiavať ústavné princípy, ktoré stoja v samom srdci nášho národa. A bez ohľadu na váš pôvod alebo presvedčenie sa budem snažiť vám slúžiť s oddanosťou, rešpektom a láskou,“ povedal 73-ročný panovník v príhovore.

Posledné tri slová opisovala aj tlač. Na titulnú stránku ich umiestnil napríklad bulvárny Daily Mirror aj obchodný list Financial Times. Novinárov zaujalo aj láskyplné označenie kráľovnej, ktorú Karol III. nazval „moja milovaná mama“.

Britská tlač sa zmienila tiež o nečakanej vychádzke Karola III. pri bráne Buckinghamského paláca v piatok popoludní, keď sa stretol s trúchliacimi.

Ľudia sa pred sídlo panovníka v Londýne začali schádzať už vo štvrtok (8. 9.) popoludní a k bránam kladú kvety či sviečky vo spomienke za zosnulú kráľovnú.

Podľa Daily Express bola nálada pri Buckinghamskom paláci smútočná, ale s príchodom nového kráľa oslavná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet