Na hlavný obsah

Bývalého maďarského europoslanca odsúdili za špionáž pre Rusko

Už skôr ho odsúdili aj za podvody.

Bývalého maďarského europoslanca odsúdili za špionáž pre Rusko
Bývalý maďarský europoslanec za krajne pravicový Jobbik Béla Kovács. Foto: TASR/AP

Maďarský najvyšší súd v utorok (27. 9.) uznal bývalého europoslanca Bélu Kovácsa za vinného zo špionáže v prospech Ruska. Informovala o tom agentúra MTI. Tohto krajne pravicového politika, ktorý žije v Moskve, už skôr odsúdili za podvod a používanie falošných dokumentov, ktorými poškodil Európsky parlament.

Podľa rozsudku sa 62-ročný Kovács dopúšťal špionáže v inštitúciách Európskej únie v prospech Ruska v rokoch 2012 až 2014. Úrad na ochranu ústavy vtedajšieho europoslanca v apríli 2014 obvinil zo špionáže po tom, čo maďarské bezpečnostné úrady zistili, že sa pravidelne stretával s ruskými diplomatmi a každý mesiac jazdil do Moskvy.

Kovácsa tiež v Maďarsku stíhali na základe informácie od Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), podľa ktorého za únijné peniaze najal štyroch praktikantov, ktorí sa ale nikdy v europarlamente neobjavili a neodviedli žiadnu prácu.

Predvlani v septembri ho súd oslobodil vo veci špionáže v prospech Ruska, ale uložil mu 18-mesačný trest s odkladom na tri roky za podvod. Vlani v júni mu súd trest predĺžil na dva roky s päťročným odkladom. Teraz mu najvyšší súd vymeral päť rokov nepodmienečne a zakázal mu podieľať sa na verejných záležitostiach po dobu desiatich rokov.

Kovács, prezývaný v maďarských médiách v narážke na názov sovietskej tajnej služby „KGBéla“, už skôr poprel všetky obvinenia. Tvrdí, že je „obeťou politických útokov“ zo strany premiéra Viktora Orbána.

Podľa denníka Magyar Nemzet v Rusku žije od roku 2020 a vyučuje medzinárodné vzťahy. V roku 2014 pôsobil ako pozorovateľ počas medzinárodne neuznaného hlasovania o pripojení ukrajinského Krymu k Rusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet