Na hlavný obsah

Bývalý čínsky minister spravodlivosti dostal doživotie za korupciu

Viedol vyšetrovanie vysokých predstaviteľov.

Bývalý čínsky minister spravodlivosti dostal doživotie za korupciu
Na ilustračnej snímke vlajka Číny. Foto: Unsplash

Bývalého čínskeho ministra spravodlivosti, ktorý v minulosti riadil korupčné vyšetrovanie, odsúdili na doživotné väzenie za prijatie úplatkov. S odvolaním sa na čínske médiá o tom vo štvrtok (22. 9.) informovala agentúra Reuters s tým, že Čína zintenzívňuje čistky pred zjazdom komunistickej strany.

Šesťdesiatsedemročného Fuo Čeng-chua odsúdili na podmienečný trest smrti, ktorý bude po dvoch rokoch zmenený na doživotie bez možnosti odvolania. Kým sa v roku 2018 stal ministrom spravodlivosti, pôsobil ako námestník na ministerstve verejnej bezpečnosti.

Viedol vyšetrovanie vysokých predstaviteľov vrátane bývalého šéfa čínskej bezpečnosti Čou Jung-kchanga, ktorého usvedčili z brania úplatku a v roku 2015 dostal doživotný trest.

Fuoa zatkli tento rok a priznal sa k prijatiu úplatkov v hodnote 117 miliónov jüanov (približne 16,8 milióna eur). Súd v Čangčune tiež dospel k záveru, že bol Fuo členom „politického gangu“ Šun li-ťüna, čo je po procese s Čouom najvyšší člen bezpečnostného aparátu, na ktorý sa teraz zameriava vyšetrovanie.

V januári Šun pred televíznymi kamerami priznal spolčenie sa s vysokými policajnými predstaviteľmi za účelom osobného obohatenia sa. Čelí tiež obvineniu, že neuznáva autoritu prezidenta Si Ťin-pchinga. Šun na rozsudok ešte len čaká, ale podľa úradov bol „rakovinou“, ktorú už treba odstrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet