Na hlavný obsah

Čaputová: Uprednostňujeme krátkodobé pohodlie pred udržateľnými riešeniami

Slabosť OSN podľa nej povzbudila Rusko k ďalšej agresii.

Čaputová: Uprednostňujeme krátkodobé pohodlie pred udržateľnými riešeniami
Prezidentka Zuzana Čaputová na 77. Valnom zhromaždení OSN. Foto: TASR/AP

Reakcia medzinárodného spoločenstva na ruskú okupáciu častí Gruzínska a Ukrajiny bola nedostatočná. Jeho odhodlanie oslabili obavy o vlastný komfort. Táto slabosť povzbudila Rusko k ďalšej agresii. Uviedla prezidentka Zuzana Čaputová na utorkovom (20. 9.) 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

„Každý člen OSN má zodpovednosť ochraňovať mier,“ uviedla na úvod svojho príhovoru. Namiesto toho podľa jej slov „vidíme, ako jeden z piatich stálych členov otvorene popiera právo iného člena OSN, Ukrajiny, existovať ako nezávislý štát“.

Dodala, že Rusko namiesto toho, aby chránilo svetový mier, robí všetko pre to, aby ho zničilo.

„Demokratický svet a my všetci musíme byť hlasom Ukrajiny. Hlasom, ktorý bude pamätať a ktorý bude konať, aby sa už nikto nikdy nedopustil takýchto zverstiev,“ apelovala prezidentka na svetových lídrov.

Čaputová vyhlásila, že Slovensko je priamy sused Ukrajiny a vojna ohrozuje aj jeho bezpečnosť. „Nie sme najväčšou, ani najbohatšou krajinou, dlho sme boli závislí na dodávkach energií z Ruska. Uprednostnili sme však ochranu našich základných hodnôt,“ dodala.

Vyzdvihla tiež, že Slovensko uvalilo na Rusko sankcie a Ukrajinu podporuje aj vojensky.

Vyjadrila sa aj k iným témam

„Koľko spálenej zeme, koľko miliónov klimatických utečencov a koľko obetí povodní ešte treba, aby nás presvedčili, že už nemôžeme ignorovať naše záväzky?“ povedala ako odkaz na klimatickú krízu.

Dotkla sa aj krízy relativizácie hodnôt a faktov, ktorú označila za „epidémiu lží, propagandy a dezinformácií“. Uviedla, že rovnaké pravidlá by mali platiť v online aj offline svete a podporila vytvorenie tzv. digitálneho Ženevského dohovoru.

Podľa nej musia byť všetci členovia OSN „jednoznačne na strane obete, nie agresora“. Dodala, že by sme mali „uprednostniť medzinárodný poriadok založený na pravidlách pred silou zbraní“.

„História nás opäť raz učí, že pasivita a ignorancia nikdy krízu nevyriešia, len odďaľujú moment pravdy,“ vyhlásila na záver svojho príhovoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet