Na hlavný obsah

Cena elektriny výrazne neporastie, tvrdí Sulík. Podmienkou je šetrenie

Ušetriť treba 15 % energie.

Cena elektriny výrazne neporastie, tvrdí Sulík. Podmienkou je šetrenie
Na snímke minister hospodárstva v demisii Richard Sulík. Foto: TASR

Cena elektrickej energie pre domácnosti by sa napriek piatkovým (2. 9.) informáciám nemala v budúcom roku výrazne zvýšiť. Podmienkou je však ušetrenie 15 % energie oproti referenčnému obdobiu, ktorým by mal byť rok 2020.

Pred pondelkovým (5. 9.) rokovaním vlády to povedal minister hospodárstva v demisii Richard Sulík (SaS). Premiér Eduard Heger (OĽANO) pritom v piatok (2. 9.) hovoril o raste ceny elektriny o viac ako 50 %.

„Treba šetriť aj keď viem, že je to nepopulárne. Je to predpoklad na to, aby sme tie ceny vedeli udržať,“ povedal Sulík. Kto ušetrí 15 % bude mať cenu blízku tej, ktorú platí v súčasnosti, dodal.

V položkách, z ktorých sa skladá výsledná cena elektriny, by mala vzrásť zo 79,6 eura za megawatthodinu (MWh) na 83 eur časť, ktorá obsahuje cenu za silovú elektrinu, náklady na diagram, náklady na odchýlku a primeraný zisk.

„Táto cena pôjde na 83, a to z dôvodu, že odhadované náklady na odchýlku pôjdu výrazne hore, pôjdu na dvojnásobok podľa odhadu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví,“ povedal Sulík.

Tarifa za prevádzku systému (TPS) sa, naopak, mierne zníži. Ide o cenu za distribúciu a prenos elektriny vrátane strát a tarifa za prevádzku systému (TPS). O koľko vzrastie tarifa za systémové služby (TSS), zatiaľ nie je jasné, no v minulosti išlo o približne desať eur za MWh.

Sulík pripomenul, že ide o platby pre Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu (SEPS), ktorá patrí pod ministerstvo financií. Bez tejto položky by cena za MWh nemala podľa Sulíka prekročiť 180 eur, pričom v súčasnosti je vrátane TSS tesne pod 190 eurami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika