Na hlavný obsah

Ceny energií sa týkajú aj mäsopriemyslu. Hrozí zdražovanie, zatváranie prevádzok a prepúšťanie

Bravčové môže úplne zmiznúť z pultov.

Ceny energií sa týkajú aj mäsopriemyslu. Hrozí zdražovanie, zatváranie prevádzok a prepúšťanie
Ilustračná snímka - mäsiar spracováva bravčové mäso. Foto: RTVS

Medzi energeticky najnáročnejšie odvetvia patrí aj mäsopriemysel. Kritikou na kompenzačné opatrenia preto nešetrí ani ministerstvo pôdohospodárstva. Šéf rezortu Samuel Vlčan (nom. OĽANO) tvrdí, že prichádzajú neskoro.

Na pomoc pritom čakajú aj poľnohospodári a farmári. Varujú, že cena bravčového mäsa by mohla stúpnuť o pätinu, alebo nemusí byť na pultoch vôbec. Prípadný kolaps môže spôsobiť zatváranie prevádzok či prepúšťanie zamestnancov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Spracovatelia mäsa volajú po kompenzačných riešeniach už niekoľko mesiacov. Slovensko totiž v tejto oblasti nie je sebestačné, čo logicky znamená, že zvýšené náklady sa premietnu aj do cien výrobkov.

„Z pohľadu spracovateľov mäsa je to hlavne zastropovanie cien energií, čo podporí udržateľnosť pracovných miest a zmierni nárast cien mäsa a mäsových výrobkov. Ako opatrenie pre zachovanie pracovných miest by výraznou pomocou bolo aj zníženie odvodov za zamestnancov,“ uviedla riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Opatrenia vraj prichádzajú neskoro

Pomoc však, podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jany Holéciovej, potrebuje celý sektor. „Naším cieľom je prijať také opatrenia, aby zabezpečili dostatok plynu a elektriny pre poľnohospodárov a potravinárov. Aby oni následne mohli vyrobiť potraviny v dostatočnom množstve. Bez energie nebudú ani rožky, ani mlieko, mäso či cukor.“

Šéf agrorezortu po rokovaní vlády skonštatoval, že opatrenia zo strany ministerstva hospodárstva prichádzajú neskoro. Na Slovensko sa, podľa neho rúti ekonomická vlna cunami.

„Musíme začať hovoriť pravdu, aká tá situácia je. Je mi ľúto, že už začiatkom mája som Sulíkovi povedal, že sa musíme pripraviť na poruchy trhu, ktoré v súvislosti s vojnou na Ukrajine prídu,“ tvrdí Vlčan.

Štátny tajomník Karol Galek reaguje, že prijatie kvalitných opatrení si vyžaduje čas. „Nemožno očakávať, že energetickú krízu porazíme za týždeň. Že budeme mať komplexné opatrenia spracované do bodky za tri dni. Ministerstvo pôdohospodárstva už má pripravené konkrétne opatrenia pre pomoc potravinárskemu priemyslu,“ povedal.

Agrorezort do polovice augusta cez mimoriadnu pomoc potravinárom vyplatil viac ako 6 miliónov eur žiadateľom, ktorí splnili všetky náležitosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika