Na hlavný obsah

Ruské aerolínie prestali predávať letenky mužom vo veku 18 až 65 rokov

Ceny leteniek išli rapídne nahor.

Ruské aerolínie prestali predávať letenky mužom vo veku 18 až 65 rokov
Lietadlo ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot. Foto: TASR/AP

Ruské letecké spoločnosti prestali predávať letenky ruským mužom vo veku od 18 do 65 rokov, pokiaľ nepredložia doklad o súhlase s cestou od ministerstva obrany. Informoval o tom portál airlive.net.

Všetky lety z Ruska do dostupných zahraničných destinácií sa v stredu (21. 9.) vypredali po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu.

Lety z Moskvy do hlavných miest Gruzínska, Turecka a Arménska, ktoré pre Rusov nevyžadujú víza, na 21. septembra boli podľa ruskej webovej stránky pre plánovanie ciest aviasales.ru nedostupné v priebehu niekoľkých minút po Putinovom vyhlásení.

Do poludnia moskovského času sa na stránke prestali zobrazovať aj priame lety z Moskvy do Azerbajdžanu, Kazachstanu, Uzbekistanu a Kirgizska.

Ceny leteniek stúpajú

V súvislosti so zvýšeným záujmom o lety z Moskvy sa rapídne zvýšila aj ich cena. Informácie priniesol webový portál britskej spravodajskej televízie Sky News.

Lety spoločnosti Turkish Airlines smerujúce z Moskvy do miest ako Istanbul či Belehrad patria k tým, o ktoré je veľký záujem.

Okolo polnoci z utorka (20. 9.) na stredu bezpečnostný analytik Konrad Muzyka zdieľal snímku obrazovky zachytávajúcu stredajší let do Istanbulu a jeho cenu 80 000 rubľov, čo je zhruba 1 320 eur.

Snímka tiež ukazovala, že lety na tejto trase boli dostupné každý deň najmenej do budúceho utorka. V stredu okolo 08.45 h, po Putinovom televíznom prejave, sa však už stredajšie lety vypredali a ceny ostatných raketovo stúpli.

Len o pol hodiny neskôr spoločnosť Turkish Airlines na svojej internetovej stránke informovala, že lety do Istanbulu na štvrtok (22. 9.) a piatok (23. 9.) už tiež nie sú k dispozícii. A ceny leteniek na ostatné dni sa ešte viac zvýšili.

Portál Sky News tiež pozoroval podobný vývoj aj pri letoch z Moskvy do Belehradu. Aj keď sa nedá presne povedať, čo tento jav spôsobuje, Muzyka je presvedčený, že Putinovo oznámenie čiastočnej mobilizácie v tom zohralo úlohu.

„Mobilizácia spôsobuje úplne novú dynamiku v ruskej spoločnosti. Mnoho mužov bude chcieť opustiť svoju krajinu čo najskôr, aby sa vyhlo poslaniu na Ukrajinu. Vypredané letenky do Turecka to iba potvrdzujú,“ vysvetlil bezpečnostný analytik pre Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet