Na hlavný obsah

Česko a Poľsko obnovili spoluprácu na plynovode Stork II

Má zaistiť energetickú bezpečnosť pre Česko.

Česko a Poľsko obnovili spoluprácu na plynovode Stork II
Na snímke sprava poľský premiér Mateusz Morawiecki a český predseda vlády Petr Fiala. Foto: TASR/AP

Česko a Poľsko obnovili spoluprácu na príprave plynovodu Stork II a tento projekt má podporu oboch krajín, povedal v utorok (6. 9.) večer na Ekonomickom fóre v poľskom kúpeľnom meste Karpacz český premiér Petr Fiala. Informoval o tom portál spravodajskej televízie ČT24.

Nový plynovod podľa servera umožní väčšiu diverzifikáciu dodávok zemného plynu v Európe, ale tiež zaistí energetickú bezpečnosť Česka do budúcna, dodal Fiala.

„Nesmieme urobiť tú istú chybu, ako naši predchodcovia, ktorí sa nestarali o energetickú bezpečnosť. Dnes vidíme dôsledky. Keby predchádzajúca vláda pracovala na plynovode Stork II, tak sme dnes inde,“ uviedol český premiér. Spomenul tiež nedávne otvorenie prepojenia Slovenska s Poľskom.

Fiala rokoval s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim o postoji oboch krajín k európskym plánom v energetike, o podpore projektu plynovodu Stork II a jeho prínose pre energetickú bezpečnosť strednej Európy. Uvádza česká televízia.

„Zhodli sme sa, že musíme nájsť európske riešenie a zasiahnuť do cien energií tak, aby boli prijateľné pre občanov a firmy,“ dodal Fiala.

Český premiér ešte v júli povedal, že krajina chystá priame prepojenie plynovodom z Poľska. Ešte na konci apríla kritizoval predchádzajúcu vládu Andreja Babiša. Tá podľa neho nezaistila projektu česko-poľského plynovodu Stork II dostatočnú politickú podporu. Babiš kritiku odmieta s tým, že záujem o výstavbu plynovodu stratili Poliaci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet