Na hlavný obsah

Česko obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom

Ide o dočasný krok súvisiaci so zvýšenou nelegálnou migráciou.

Česko obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom
Na archívnej snímke tabuľa s erbom a nápisom Česká republika. Foto: TASR/AP

Česká republika z dôvodu zvýšenej nelegálnej migrácie dočasne obnoví kontroly na štátnych hraniciach so Slovenskom. Opatrenie začne platiť od polnoci zo stredy (28. 9.) na štvrtok (29. 9.) a bude trvať po nevyhnutne dlhú dobu. Oznámil to český premiér Petr Fiala.

„Niekoľkokrát som rokoval so slovenským ministrom vnútra a žiadal som slovenskú stranu, aby plnila to, čo vyplýva z medzinárodných zmlúv, to znamená readmisnú dohodu s Českou republikou,“ priblížil český minister vnútra Vít Rakušan.

Minister Rakušan dodal, že diplomatickými krokmi nedosiahli očakávané výsledky. Spresnil, že prechod cez hranice umožnia na určených miestach. V bežných kontrolách pri prekračovaní štátnej hranice naďalej pokračujú.

Od začiatku roka 2022 zaistila česká polícia na území Čiech vyše 11 000 nelegálnych migrantov. To je výrazne viac než v roku 2015, keď v Európe vrcholila migračná kríza. V spojitosti s tým zaznamenali úrady aj zvýšené aktivity organizovaného zločinu, teda prevádzačov.

Riaditeľ služby cudzineckej polície Milan Majer uviedol, že zadržaných bolo už 125 prevádzačov migrantov, pričom boli začaté trestné konania v súvislosti so 140 skutkami.

Policajný prezident Martin Vondrášek dodal, že „hroziace ohrozenie vnútornej bezpečnosti Českej republiky vyplýva najmä z činnosti organizovaných medzinárodných skupín prevádzačov“.

Nariadenie v prvej fáze schválili na desať dní. Tento čas chce Česko využiť na intenzívne rokovanie so slovenskou stranou, potom bude vláda zhodnocovať, ako s opatrením naloží do budúcnosti.

Pôjde o 27 hraničných priechodov so SR

Polícia Českej republiky bude kontroly vykonávať kontroly po celej dĺžke štátnej hranice so Slovenskom, a to na 27 bývalých hraničných priechodoch. Tie zahŕňajú 17 cestných priechodov, sedem železničných a tri riečne. Informovala o tom česká polícia na svojej webstránke.

Na iných miestach, než je 27 uvedených priechodov, nebude možné – až na stanovené výnimky – hranice medzi ČR a SR minimálne po dobu nasledujúcich desiatich dní prekračovať, približuje Polícia ČR.

Výnimky budú platiť pre občanov, ktorí pracujú ako poľnohospodári v bezprostrednej blízkosti hraníc a tiež pre lesníkov, poľovníkov a rybárov pri výkone práce v prihraničnej oblasti.

Polícia spresňuje, že do jednej 12-hodinovej smeny na hraniciach bude zapojených do 500 policajtov a ďalších 60 príslušníkov Colnej správy ČR.

Reakcia ministerstva vnútra SR

Rezort vnútra uvedené rozhodnutie rešpektuje, avšak upozorňuje, že ide o vážnu tému, ktorú je potrebné prerokovať na úrovni Európskej únie. Slovensko bude presadzovať, aby sa takéto rokovania uskutočnili. Informovala v utorok (27. 9.) hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

„Uvedený krok kolegov z Česka má totiž vplyv aj na ostatné európske krajiny. Dôležitú úlohu v otázke migrantov totiž zohráva existencia schengenského priestoru. Faktom je, že Slovensko, Česko, ale aj ďalšie krajiny Európy trpia tzv. sekundárnou migráciou,“ nachádza sa v stanovisku.

Eliášová vysvetlila, že ľudia, ktorí prichádzajú, nechcú v daných krajinách zostať, len sú pre nich migračnou trasou. Pripomína, že čo sa týka hraníc s Maďarskom, v tejto chvíli platí dohoda hlavných hraničných splnomocnencov Slovenska a Maďarska, že sa bude vykonávať zvýšený počet hraničných hliadok na slovenskom aj maďarskom území.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet