Na hlavný obsah

ČESMAD je pripravený štrajkovať, ak vláda nesplní jeho požiadavky

Doležal sa ich pokúsi presadiť vo vláde.

ČESMAD je pripravený štrajkovať, ak vláda nesplní jeho požiadavky
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD upozornilo, že pokiaľ sa s vládou v najbližších mesiacoch nedohodne na splnení viacerých podmienok, vyhlási štrajkovú pohotovosť.

Tá by mala zahŕňať aj obmedzovanie dopravy na dôležitých trasách. Vo štvrtok (29. 9.) to povedal prezident ČESMAD Slovakia Pavol Piešťanský. Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) ubezpečil, že sa pokúsi niektoré požiadavky presadiť vo vláde.

„Ak nedotiahneme našich šesť bodov, ktoré máme, tak budeme schopní vyjsť do ulíc, tak ako ste si zvykli z minulého obdobia a v princípe nejakým spôsobom blokovať ekonomiku,“ povedal Piešťanský.

Dopravcovia by napríklad chceli vratky spotrebnej dane z motorových palív, úpravu mýta, cestnej dane či úpravu diét a vreckového. ČESMAD v súčasnosti o svojich požiadavkách rokuje priamo s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a výsledky očakáva do niekoľkých mesiacov.

Doležal reagoval, že požiadavky dopravcov nie sú pre rezort ničím novým, no takmer všetky sú v kompetencii ministerstva financií. „Čím si nad tým neumývam ruky,“ povedal Doležal.

„Budem tieto požiadavky naďalej tlmočiť vláde a budem sa snažiť vo vláde aspoň ich časť presadiť,“ dodal. Odborná diskusia a komunikácia s ČESMAD-om sú podľa neho na veľmi vysokej úrovni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko