Na hlavný obsah

Čierna Hora vyhostila šiestich ruských diplomatov

Dôvodom má byť údajné porušenie diplomatických noriem.

Čierna Hora vyhostila šiestich ruských diplomatov
Na snímke čiernohorská vlajka. Foto: Pixabay

Čierna Hora vo štvrtok (29. 9.) oznámila, že začala vyšetrovanie nešpecifikovaného počtu osôb podozrivých zo špionáže. Ďalej vyhostila šiestich ruských diplomatov pre údajné porušenie diplomatických noriem. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ministerstvo zahraničných vecí Čiernej Hory na twitteri uviedlo, že nariadilo ruským diplomatom opustiť krajinu „v dôsledku aktivít, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch“.

Čiernohorský denník Pobjeda už skôr informoval, že Agentúra pre národnú bezpečnosť (ANB) a špeciálna prokuratúra zadržali šiestich ruských diplomatov. Ďalej aj 30 občanov Ruska s povolením na prechodný pobyt a dvoch Čiernohorcov pre podozrenie z takzvanej špionáže.

Ruské veľvyslanectvo bezprostredne nereagovalo na žiadosť agentúry Reuters o komentár k správe.

Hovorca špeciálnej prokuratúry Vukas Radonjič pre Reuters potvrdil, že polícia podnikla niekoľko razií vo viacerých bytoch a hľadala dôkazy o sprisahaní a špionáži.

„Kto bude obvinený a zatknutý“, bude podľa hovorcu zrejmé až po ukončení prehliadok. Koľko podozrivých bolo predvedených na výsluch, však nespresnil.

Čiernohorský premiér Dritan Abazovič na štvrtkovom zasadnutí vlády uviedol, že razie pripravili v spolupráci s medzinárodnými partnermi a zamerali sa na ochranu národnej bezpečnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet