Na hlavný obsah

Čínsky epidemiológ vyzval Číňanov, aby sa nedotýkali cudzincov

Má sa tak predísť šíreniu opičích kiahní.

Čínsky epidemiológ vyzval Číňanov, aby sa nedotýkali cudzincov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlavný čínsky epidemiológ Wu Cun-jou vyzval Číňanov, aby sa vyhýbali telesnému kontaktu s cudzincami, a zabránili tak šíreniu opičích kiahní. Informovala o tom v pondelok (19. 9.) agentúra Reuters. Peking ohlásil prvý prípad nákazy opičími kiahňami v pevninskej Číne minulý týždeň, infikovaná osoba pricestovala zo zahraničia.

„Aby sme zamedzili možnej nákaze opičími kiahňami a aby sme udržali náš zdravý životný štýl, odporúčame vyhýbať sa priamemu kožnému kontaktu s cudzincami,“ uviedol v sobotu (17. 9.) hlavný epidemiológ čínskeho Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Rovnako by sa podľa neho mali ľudia vyhýbať takému kontaktu s osobami, ktoré boli v posledných troch týždňoch v zahraničí.

Wuovu výzva cez víkend na sociálnych sieťach zdieľalo mnoho ľudí, komentáre pod ňou však v nedeľu (18. 9.) zablokovali. Niektorí ľudia sa v reakciách pýtali, prečo by sa cudzinci mali považovať za rizikovejších ako Číňania. Mnohí žijú v Číne dlhodobo a v poslednom čase nesmeli krajinu opúšťať pre pandémiu covidu.

Prvú nákazu opičími kiahňami Čína zaznamenala u 29-ročného Číňana, ktorý pricestoval do mesta Čchung-čching zo Španielska. Infekcia sa u neho preukázala v čase, keď bol v karanténe, ktorú čínske úrady vyžadujú pre ochorenie COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet