Na hlavný obsah

Cyprus ocenil zrušenie zbrojného embarga USA

Turecku sa rozhodnutie nepáči.

Cyprus ocenil zrušenie zbrojného embarga USA
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Cyprus privítal v sobotu (17. 9.) úplné zrušenie zbrojného embarga Spojených štátov k etnicky rozdelenému ostrovu. Podľa Nikózie ide o míľnik potvrdzujúci čoraz užšie bilaterálne vzťahy, ktoré posilňujú stabilitu v nepokojnom regióne východného Stredomoria. Informácie priniesla agentúra AP.

Turecko, ktoré má v severnej časti Cypru vyše 35 000 vojakov, rozhodnutie odsúdilo. Turecké ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo USA, aby svoj krok prehodnotili. Varovalo, že môže poškodiť úsilie o mierovú dohodu, viesť k pretekom v zbrojení na ostrove a oslabiť regionálnu stabilitu.

Šéf diplomacie USA Antony Blinken podľa oznámenia svojho ministerstva rozhodol, že Cyprus splnil podmienky na povolenie „vývozu, reexportu a transferu obranného tovaru“ pre rozpočtový rok 2023.

Spojené štáty budú s ročnou periodicitou hodnotiť, či Cyprus dodržiava podmienky zrušenia embarga. Patrí k nim boj proti praniu špinavých peňazí či zamedzenie prístupu ruských vojenských plavidiel do prístavov na doplnenie paliva a servis.

Cyprus zakázal ruským vojenským lodiam využívať svoje prístavy začiatkom marca po invázii Ruska na Ukrajinu.

Obavy Turecka

Podmienky odvolania zbrojného embarga zakotvili v zákone o bezpečnostnom a energetickom partnerstve s východným Stredomorím, ktorý Kongres USA prijal v roku 2019. Zákon sa týka Grécka, Cypru a Izraela a nedávno objavených ložísk zemného plynu v regióne. Tie by mohli pomôcť znížiť závislosť od energetických zdrojov z Ruska, vysvetlila stanica Slobodná Európa.

USA zaviedli zbrojné embargo na Cyprus v roku 1987 s cieľom zabrániť, aby možné preteky v zbrojení poškodili tamojšie mierové rokovania. Cyprus je rozdelený od roku 1974. Jeho severnú časť vojensky obsadilo Turecko v reakcii na prevrat zameraný na pripojenie ostrova ku Grécku.

Keďže Cyprus nemal prístup k americkým zbraniam, zaobstaral si ruské bojové vrtuľníky, tanky a protilietadlové systémy, dodáva AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet