Na hlavný obsah

Ďalší trest pre zvrhnutú mjanmarskú líderku Su Ťij

Tentokrát za volebný podvod.

Ďalší trest pre zvrhnutú mjanmarskú líderku Su Ťij
Demonštranti kráčajú tržnicou s transparentmi s podobizňou zosadenej mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR/AP

Zvrhnutú mjanmarskú líderku Aun Schan Su Ťij v piatok (2. 9.) odsúdili na tri roky väzenia s nútenými prácami. Súd v Mjanmarsku, ktorému vládne vojenská junta, ju uznal vinnou z volebného podvodu, informovala agentúra AP. Ide už o niekoľký trest väzenia, na ktorý mjanmarskú političku odsúdili.

Nositeľku Nobelovej ceny za mier Su Ťij zatkli vlani vo februári, keď sa k moci v Mjanmarsku dostala armáda a zvrhla civilnú vládu jej Národnej ligy pre demokraciu. Pôvodne političku držali v domácom väzení, potom strávila niekoľko mesiacov na tajnom mieste v metropole Neipyijtu. V júni ju previezli do tamojšej väznice.

Su Ťij obvinili už v niekoľkých kauzách. Prvý proces s ňou začal vlani v máji. Odsúdili na 11-ročný trest za podnecovanie násilia, nelegálny dovoz vysielačiek, porušenie koronavírusových opatrení a prijatie úplatkov. Čelí tiež ďalším obvineniam z korupcie či vyzradeniu štátneho tajomstva.

Naposledy ju 15. augusta odsúdili na ďalších šesť rokov väzenia, keď ju súd v Mjanmarsku uznal vinnou v štyroch prípadoch korupcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet