Na hlavný obsah

Desaťtisíce ľudí v Londýne čakajú na možnosť uvidieť kráľovninu rakvu

Tá je vystavená v budove parlamentu.

Desaťtisíce Britov ďalej čakajú dlhé hodiny na možnosť pokloniť sa rakve so zosnulou kráľovnou Alžbetou II., ktorá je vystavená v budove parlamentu. Dĺžka radu, ktorý má aktuálne vyše sedem kilometrov a tiahne sa po pravom brehu Temže za most Tower Bridge, sa od rána strojnásobil. 

Kráľ Karol III., ktorý v stredu (14. 9.) kráčal v pohrebnom sprievode z Buckinghamského paláca, na štvrtok nemá naplánované žiadne verejné vystúpenia. Voľný deň strávi vo svojom sídle Highgrove.

Vláda pravidelne na Twitteri informuje o aktuálnej dĺžke radu, v ktorom ľudia v daždi stáli celú noc, k parlamentu. Vo štvrtok skoro ráno dav dosahoval zhruba k mostu Blackfriars Bridge, a bol teda dlhý asi dva kilometre, po tom, čo počet čakajúcich ľudí cez noc mierne klesol.

Od dopoludnia však čakajúcich výrazne pribúda – koniec radu je teraz už takmer pri parku Southwark, teda sedem kilometrov od parlamentu.

Vpred sa zástup pohybuje rýchlosťou asi 800 metrov za hodinu, napísal na svojom serveri list The Telegraph.

Rozhovory s ľuďmi z radu

Britské médiá pravidelne prinášajú rozhovory s ľuďmi, ktorí sa rozhodli postaviť do radu, aby sa dostali ku kráľovninej rakve.

„Keď stojíte na týchto schodoch, je to sila, ktorá vás úplne premôže. A keď vás tá chvíľa zasiahne, ohromí vás to,“ opísala v rannom vysielaní BBC jedna zo žien, ktoré vyšli z parlamentu, chvíľu po tom, ako vstúpili do Westminster Hall, kde sa nachádza katafalk s rakvou.

„Kým sa tam nedostanete, neveríte tomu. Bolo to veľmi intenzívne, ohromujúce a katarzné,“ povedal pre The Telegraph 62-ročný Bose Panama, ktorý strávil celú noc v rade. „Ale mám pocit, že mojich 30 hodín je v porovnaní s tými 70 rokmi dosť zanedbateľných,“ dodala s odkazom na sedem desaťročí, počas ktorých Alžbeta II. vládla Británii.

„Urobil som to, aby som vzdal hold tejto dáme,“ povedal 20-ročný Thomas Hughes, ktorý strávil v rade na vstup do parlamentu 14 hodín.

Priamy prenos z Westminster Hall môžete sledovať prostredníctvom videoprenosu BBC. Na záberoch bolo tiež vidieť, ako sa jeden zo strážcov stojacich okolo rakvy v stredu večer zrútil.

Kráľovská rodina bude vo štvrtok oveľa menej na očiach ako v stredu, keď pohrebný sprievod prechádzal centrom Londýna. Kráľ Karol III. má pred piatkovým (16. 9.) odchodom do Walesu naplánovaný deň odpočinku. Princ William a jeho manželka Kate sa majú objaviť na kráľovninom sídle Sandringham, aby si prezreli kvety a odkazy, ktoré tam ľudia nosia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet