Na hlavný obsah

Diplomacia USA odobrila predaj zbraní Taiwanu

Čína varuje pred jeho uskutočnením.

Diplomacia USA odobrila predaj zbraní Taiwanu
Na snímke vlajky Taiwanu a USA. Foto: twitter/Reuters

Americké ministerstvo zahraničných vecí schválilo v piatok (2. 9.) potencionálny predaj vojenského vybavenia v hodnotne 1,1 miliardy dolárov Taiwanu.

Čína však USA varovala pred „protiopatreniami“ v prípade, ak sa takýto predaj uskutoční. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

USA poskytne zdroje na vylepšenie radarového systému aj rakety

Ide o najväčší zbrojný balík určený pre Taiwan, ktorý bol schválený od nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do úradu.

Balík zahŕňa 665 miliónov dolárov určených na prevádzku a vylepšenie radarového systému, ktorý Taiwan využíva od roku 2013. Tento systém dokáže varovať pred prichádzajúcimi útokmi.

Taiwan tiež zaplatí asi 355 miliónov dolárov za rakety Harpoon, ktoré dokážu vystopovať a potopiť prichádzajúce lode. Balík tiež zahŕňa rakety Sidewinder, ktoré sú pre svoju silu oporným pilierom západných armád, v odhadovanej hodnote 85,6 milióna dolárov, píše AFP.

„Tento predaj je rutinným prípadom pokračujúcich snáh zameraných na podporu Taiwanu v súvislosti s modernizáciou jeho ozbrojených síl a udržaním spoľahlivých obranných schopností,“ uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie.

Predaj musí ešte schváliť americký Kongres, no očakáva sa, že tamojší republikáni ani demokrati nebudú predaju oponovať, píše Reuters. Členovia Kongresu z oboch táborov totiž nedávno Taiwan navštívili, čo odsúdila Čína.

Čína varuje USA pred protiopatreniami

Peking pritom avizovaný predaj zbraní Taiwanu v noci na sobotu (3. 9.) odsúdil a varoval Spojené štáty pred protiopatreniami, ak predaj nezrušia.

„Ohrozuje to čínsko-americké vzťahy a mier a stabilitu v Taiwanskom prielive,“ uviedla hovorkyňa čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone Liou Pcheng-jü. Zároveň dodala, že tento predaj „vysiela nesprávne signály“ taiwanskému hnutiu za nezávislosť.

„Čína podľa vývoja situácie rozhodne prijme legitímne a potrebné protiopatrenia,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet