Na hlavný obsah

Do Británie priplávalo takmer 1 000 migrantov za jediný deň

Tento roka bude podľa predpokladov rekordný.

Do Británie priplávalo takmer 1 000 migrantov za jediný deň
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do Spojeného kráľovstva v sobotu (3. 9.) za jediný deň doplávalo cez Lamanšský prieliv takmer 1 000 migrantov v 20 lodiach. Čísla zverejnilo britské ministerstvo obrany, a potvrdilo tak dlhodobý trend.

Počet migrantov, ktorým sa do Británie podarilo dostať nelegálnou cestou po mori, bude tento rok rekordný. Odhaduje sa, že dosiahne dvojnásobok oproti minulému roku, keď prieliv prekročilo 28 500 migrantov. Napísal o tom server Sky News.

V sobotu podľa úradov dorazilo k britským brehom 960 migrantov, asi 190 ľudí sa na mori dostalo do ťažkostí a francúzske lode ich potom previezli späť do Francúzska.

Od začiatku tohto roka už britské úrady evidujú vyše 26 000 ľudí, ktorí sa do krajiny dostali bez potrebných dokladov po mori. Čoskoro tak počet týchto migrantov prekročí čísla za celý minulý rok.

Množstvo migrantov neprestalo klesať ani po tom, ako britská vláda tento rok oznámila zámer posielať žiadateľov o azyl do Rwandy. Tvrdí, že jej cieľom je rozbiť siete pašerákov a odradiť migrantov od nebezpečnej cesty cez Lamanšský prieliv. Plán sa však zatiaľ nezačal realizovať.

Británia sa po vystúpení z Európskej únie potýka so silnejúcou migračnou vlnou. V roku 2021 nelegálne preplávalo Lamanšský prieliv viac ako 28 500 osôb, zatiaľ čo v roku 2020 túto cestu podniklo takmer 8 500 ľudí a v roku 2019 ich boli necelé 2 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet