Na hlavný obsah

Do rieky Orava v Dolnom Kubíne uniká zemný plyn

Bubliny na hladine prezrádzajú poškodené potrubie.

Do rieky Orava v Dolnom Kubíne uniká zemný plyn. Bubliny, ktoré sa vytvárajú na hladine, prezrádzajú poškodené potrubie. V čase, keď plyn láme cenové rekordy, do rieky uniká už takmer štyri mesiace.

Nezvyčajné bubliny na hladine rieky Orava si všimli miestni. Spôsobuje ich únik plynu z potrubia, v blízkosti železničného a cestného mosta.

„Po zisťovaniach sme dostali informácie, že ten plyn uniká už dlhšiu dobu. Z nášho pohľadu, čo sa týka životného prostredia, nevidíme nejaké ohrozenie alebo poškodenie životného prostredia,“ ozrejmil Pavol Ľorko, prednosta Okresného úradu v Dolnom Kubíne.

Na dne vodného toku sa nachádza staršie oceľové potrubie. Plynári ho kontrolovali ešte v máji a už vtedy zistili netesnosť.

„Od zistenia tento únik monitorujeme. Jeho nízka intenzita, ani umiestnenie nepredstavujú riziko pre okolie,“ informoval Milan Vanga, hovorca SPP – distribúcia, a. s.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Miesto boli skontrolovať aj rybári. Úhyn rýb zatiaľ nezaznamenali.

„Plyn ako unikne z podložia rieky, tak hneď sa snaží dostať na povrch, unikne von z hladiny a rieka v tých miestach, kde uniká, je široká 30 až 40 metrov podľa prietoku. To rybám zatiaľ nespôsobuje žiaden problém,“ povedal Jaroslav Hlavatý, rybársky hospodár.

Podľa rybárov môže nastať problém vtedy, ak sa množstvo unikajúceho plynu zväčší, alebo ak by unikal v stojatej vode. Ryby by sa takom prípade mohli otráviť. Plynári tvrdia, že výmena potrubia v rieke je náročná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny