Na hlavný obsah

Dodávky zbraní na sebaobranu sú morálne prijateľné, povedal pápež

Ukrajina má byť otvorená dialógu s Ruskom, vyzval.

Dodávky zbraní na sebaobranu sú morálne prijateľné, povedal pápež
Pápež František počas Siedmeho kongresu lídrov svetových a tradičných náboženstiev. Foto: TASR/AP

Dodávky zbraní Ukrajine sú morálne prijateľné, pretože pomáhajú krajine brániť sa proti ruskej agresii. Pápež František to vo štvrtok (15. 9.) podľa agentúry Reuters povedal počas návratu zo svetového stretnutia náboženských vodcov v Kazachstane. Hlava rímskokatolíckej cirkvi tiež vyzvala Kyjev, aby bol otvorený prípadnému dialógu s Moskvou, aj keď je to pre Ukrajinu ťažké.

„Ide o politické rozhodnutie, ktoré môže byť morálne, morálne prijateľné, ak sa prijme za podmienok morálky,“ zamyslel sa pápež nad morálnym právom krajín posielať zbrane na Ukrajinu. Poukázal tiež na pojem katolíckej cirkvi „spravodlivá vojna“, ktorý povoľuje primerané použitie smrtiacich zbraní na sebaobranu proti agresorovi.

„Sebaobrana je nielen legálna, ale je aj prejavom lásky k vlasti. Kto sa nebráni, kto niečo nebráni, ten to nemiluje. Tí, ktorí niečo bránia, to milujú,“ povedal František.

Pápež potom vysvetlil svoj názor na to, kedy je dodávanie zbraní krajine morálne a kedy nie. „Nemorálne to môže byť vtedy, keď je zámerom vyprovokovať ďalšiu vojnu, alebo keď sa predávajú či prenášajú zbrane, ktoré (krajina) už nepotrebuje. Motivácia do veľkej miery určuje morálnosť tohto kroku,“ povedal pápež.

Na otázku, či by Ukrajina mala rokovať s krajinou, ktorá ju napadla, pápež odpovedal, že dialóg s krajinami, ktoré začali vojnu, je vždy ťažký, ale nemal by sa vylúčiť. „Nevylučoval by som dialóg so žiadnou mocnosťou, ktorá je vo vojne, aj keď ide o agresora. Niekedy musíte viesť takýto dialóg. Nepáči sa vám to, ale musíte to urobiť,“ zdôraznil František.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet