Na hlavný obsah

Drahá elektrina ovocinárom nedovolí zapnúť chladiace boxy

Polovica úrody jabĺk môže zhniť na stromoch

Drahá elektrina ovocinárom nedovolí zapnúť chladiace boxy
Na ilustračnej snímke jablká. Foto: RTVS

Dozreli jablká – úroda je tento rok rekordná, no ovocinári sa jej netešia. Polovica totiž môže zhniť na stromoch. Drahá elektrina im nedovolí zapnúť chladiace boxy, v ktorých jablká bežne skladujú aj mesiace.

Téme sa v Rádiu Regina venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová.

Majú najlepšiu úrodu za posledné roky, mráz väčšinu jablkových sadov obišiel, jablká vyzerajú byť krásne a je ich veľa. Kým ich však pretriedia, zabalia a pošlú do obchodov, musia ich uskladniť v chlade. A tu je podľa podpredsedu Ovocinárskej únie Emila Šulca problém.

„Všetky naše sklady na Slovensku sa chladia elektrinou. Tá išla extrémne hore z 35 eur za megawatthodinu je to momentálne nejakých 500 eur za megawatthodinu. Bolo to aj 1 000 eur za megawatthodinu. Cena energie kolíše,“ vysvetlil.

Zo stromov budú jablká zberať priebežne

Drahú elektrinu by vyriešili drahšie jablká, kilo by však namiesto jedného eura muselo stáť aspoň tri eurá. Ovocinári tak jablká uskladňovať tento rok neplánujú. Zo stromov ich pozbierajú priebežne a iba toľko, koľko hneď predajú.

„Nevieme, čo s tými jablkami budeme robiť. Pre nás absolútne nemá zmysel dávať jablká na dlhodobé uskladnenie do skladu. Vyzerá to tak, že niektoré odrody zostanú na stromoch. Zhnijú a odpadnú,“ povedal ovocinár z Dvorov nad Žitavou Milan Broškovič.

Aká bude situácia s ovocím o mesiac či dva je preto otázne. Podľa Šulca sa spoliehajú na to, že si ľudia prídu jablká nazbierať sami.

„Všetci ovocinári rozmýšľajú nad spustením samozberu jabĺk. Týmto vyzývam ľudí, aby prišli, podporili svoj lokálny sad a zabránili likvidácii slovenských ovocných sadov,“ uviedol.

Samonazbierané jablká sú jednak lacné pre ľudí a ušetria aj ovocinárom. Časť z nich už aj tak pre vysoké náklady zvažuje, že stromy so slovenskými jablkami vyklčuje.

Ideálom by bolo, ak by každý Slovák zjedol na jeseň aspoň 10 kilogramov jabĺk. Vtedy by už nemali čo skladovať a problém by nebol.

Čo najrýchlejšie podať pomocnú ruku ovocinárom nedokáže ani ministerstvo pôdohospodárstva. Aj oni čakajú na celoštátnu stratégiu vlády o energiách. Presne na tú, na ktorú čakajú aj domácnosti a firmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál