Na hlavný obsah

Drahšie je vyrábať ako predávať. Zamestnávatelia kritizujú postup štátu pri zdražovaní

Je to ako liečiť zlomeninu leukoplastom, tvrdia.

Je to ako liečiť zlomeninu leukoplastom. Takto označujú zamestnávatelia doterajší postup štátu pri zdražovaní energií. Od vlády čakajú kompenzácie do konca roka. Ak nevznikne jasný záchranný plán, hrozí útlm výroby a prepúšťanie. Výrazné zdražovanie čaká aj niektoré domácnosti.

Drahšie je vyrábať ako predávať, týmito slovami zhodnotil súčasný stav šéf únie zamestnávateľov. Vojna na Ukrajine vyhnala ceny energií do neúnosných výšok.

Útlm časti výroby nedávno ohlásila žiarska hlinikáreň, v problémoch sú aj Novácke chemické závody, či Oravské ferozliatinárske závody.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Tento rok sme sa už museli vysporiadať s extrémnym nárastom cien uhlia, rádovo 400 %. Čo sa týka tohto roku, cementárne na Slovensku ešte majú zabezpečené množstvo elektrickej energie, ale otázny je budúci rok,“ hovorí prezident Zväzu výrobcov cementu SR Martin Kebísek.

„Je tu obava, že nielen v rámci Slovenska, ale v rámci celej Európskej únie, keďže trh máme otvorený, môže dôjsť ku kolapsu jednotlivých sektorov alebo celej ekonomiky,“ tvrdí Miroslav Kiraľvarga, prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ).

Štát pripravuje schému pomoci, odsúhlasiť ju musia protimonopolný úrad a Európska komisia. Peniaze v rozpočte na túto pomoc Slovensko nemá.

Ak to odsúhlasí Brusel, štát by mohol využiť nevyčerpané eurofondy. Dlhodobé riešenia majú v rukách európski lídri. Rokovať o tom ako z energetickej krízy von budú v stredu (14. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika