Na hlavný obsah

Druhý najväčší chov kôz na Slovensku v Lazoch pod Makytou zanikne

Príčinou sú vysoké ceny energií.

Druhý najväčší chov kôz na Slovensku v Lazoch pod Makytou zanikne
Na snímke kozy. Foto: Pixabay

V Lazoch pod Makytou v púchovskom okrese zanikne druhý najväčší chov kôz na Slovensku.

Poľnohospodárske družstvo Mestečko, ktoré ho prevádzkuje, argumentuje neudržateľnými nákladmi najmä na energie, ale aj problémom nájsť dostatok pracovníkov, či nezáujmom o výrobky z kozieho mlieka.

Zväz chovateľov oviec a kôz upozorňuje, že ak sa situácia nezmení, nasledovať môžu až desiatky ďalších.

Téme sa v Rádiu Regina venovala redaktor RTVS Ctibor Michalka.

Vysoké náklady

Kozí chov fungoval v Lazoch vyše 20 rokov. Patril navyše k minimu šľachtiteľských u nás, zároveň slúžil ako génová rezerva. Aktuálne majú zhruba 150 kusov. Teraz sa rozhodli skončiť.

„V mesačnom predpise na elektrinu minulý rok mesačná platba predstavovala nejakých 14 až 16 000. Momentálne platíme 43 až 45 000 minimálne a viac,“ vysvetľuje šéf družstva Peter Ježo.

Takto sa chov podľa neho nedá udržať. Doplnil, že k tomu ešte musí pripočítať pohonné látky, krmivo, no i mzdové náklady. Ako likvidačná sa ukázala byť aj výstavba vlastnej mliekarne.

„Nehovoriac o tom, že sme posledné roky mali neserióznych obchodných partnerov, ktorí od nás síce odoberali mlieko, ale neplatili. (Konali tak) Aj spotrebitelia, keď sme pred tým mali tri výrobné dávky jogurtov, napríklad kozí jogurt sme prestali vyrábať, jednoducho prestal byť záujem,“ dodáva Ježo.

„Manžel už je na dôchodku a ja končím za necelé dva roky. Dovtedy sa tu snáď nejaká robota nájde,“ vyjadrila sa pani Hedlíková. S manželom pracovali pri chove celý čas, teraz podľa nej nevedia, ako si na novú situáciu zvyknú.

„Prídeme nielen o zvieratá, ale prídeme o to, čo tie zvieratá prinášali. O kvalitné potraviny, pracovné miesta, ktoré na seba viazali,“ avizuje riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský.

Ministerstvo pôdohospodárstva v písomnej správe uvádza, že pre podnikateľov v poľnohospodárstve a potravinárstve už vyčlenilo v rámci mimoriadnej pomoci osem miliónov eur. Riaditeľ Reľovský ale hovorí o hrozbe zániku ďalších desiatok chovov.

„Tu je potrebný zásah rezortu, dať impulz pre tých chovateľov, že majú pokračovať, že majú vydržať, na to by mali byť podporné mechanizmy, ešte vyššie, ešte intenzívnejšie,“ dodáva Reľovský.

Rezort avizuje, že na novú schému štátnej pomoci plánuje vyčleniť ďalších osem miliónov. Navyše sa vyhodnocujú výzvy za viac ako 300 miliónov a v stredu (7. 9.) na vláde schválili návrh na zabezpečenie dostatočného množstva energií do potravinárskeho priemyslu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál