Na hlavný obsah

Dvojica útočníkov zabila v Kanade desať ľudí

Páchatelia sú stále na úteku.

Dvojica útočníkov zabila v Kanade desať ľudí
Dvojica podozrivých z útoku, po ktorom ostalo 10 mŕtvych a 15 zranených. Foto: Twitter/New York Post

V kanadskej provincii Saskatchewan pri sérii útokov bodnou zbraňou zomrelo v nedeľu (4. 9.) najmenej desať ľudí, ďalších 15 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AP. Polícia pátra po dvoch podozrivých, ktorí sú na úteku. Podľa nej sú ozbrojení a nebezpeční.

Veliteľka Kráľovskej kanadskej jazdeckej polície (RCMP) v provincii Saskatchewan Rhonda Blackmoreová na uviedla, že mŕtvi a zranení sa našli celkovo na 13 rôznych miestach vo vidieckej oblasti severovýchodne od mesta Saskatoon.

Podľa nej útočníci na niektorých ľudí cielili zámerne, iní sa zrejme stali náhodnými obeťami. Motív útoku zatiaľ nie je známy. „To, čo sa v našej provincii dnes stalo, je hrôzostrašné,“ povedala Blackmoreová. Mŕtvych našli v obci Weldon a v priľahlej rezervácii.

Motív útoku zatiaľ neobjasnili, predstavitelia domorodých komunít však hovoria o „súvislosti s drogami“. „Toto je ničivý dôsledok toho, keď škodlivé nelegálne drogy narušia naše komunity,“ uviedla Federácia suverénnych domorodých národov, ktorá združuje 74 domorodých komunít v Saskatchewane.

Polícia varovala obyvateľov

„Podozriví sú na úteku, rozhodli sme o rozšírení varovania aj na (provincie) Manitoba a Alberta,“ uviedla polícia vo vyhlásení. Varovala najmä obyvateľov miest, kde sa podľa svedkov útočníci pohybovali. Jedným z nich je aj metropola provincie Saskatchewan Regina.

Dvojicu mužov videli na úteku v čiernom osobnom aute Nissan Rouge v Regine zhruba 320 kilometrov južne od Weldonu.

„Ak ste v oblasti Reginy, buďte opatrní a myslite na prípadný úkryt. Neopúšťajte bezpečné miesta. Nepribližujte sa k podozrivým osobám. Neberte stopárov,“ uviedla polícia na twitteri. Zverejnila aj fotografie podozrivých – 31-ročného Damiena Sandersona a 30-ročného Mylesa Sandersona. Nevie sa, či ide o príbuzných.

Zdravotný úrad v Saskatchewane oznámil, že zranených po ohlásení prvých obetí v nedeľu ráno miestneho času (popoludní SELČ) prijalo niekoľko nemocníc. Pre niektorých leteli vrtuľníky.

„Dnešné útoky v Saskatchewane sú strašné a srdcervúce. Myslím na tých, ktorí prišli o svojich blízkych, aj na zranených,“ uviedol kanadský premiér Justin Trudeau. „Neexistujú slová, ktorými by sa dala opísať bolesť a strata, ktoré spôsobilo toto nezmyselné násilie,“ napísal na twitteri guvernér provincie Saskatchewan Scott Moe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet