Na hlavný obsah

ECB zvýšila základnú úrokovú sadzbu

Reaguje tým na vysoký nárast inflácie v eurozóne.

ECB zvýšila základnú úrokovú sadzbu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) na zasadnutí Rady guvernérov zvýšila základnú úrokovú sadzbu o rekordných 0,75 bodu na 1,25 %. Je to reakcia na silný rast inflácie v eurozóne.

Banka zároveň naznačila, že zvyšovanie úrokových sadzieb bude pokračovať. Predpovedala tiež, že priemerná ročná miera inflácie v eurozóne dosiahne v tomto roku 8,1 %.

„Rada guvernérov očakáva, že na niekoľkých nasledujúcich zasadnutiach bude ďalej zvyšovať úrokové sadzby s cieľom tlmiť dopyt a chrániť sa pred rizikom nárastu inflačných očakávaní,“ uviedla ECB.

V júli ECB zvýšila základné úrokové sadzby prvýkrát od roku 2011. Tým sa jej hodnota dostala na 0,50 % z rekordne nízkej úrovne 0 %, na ktorej sa nachádzala od roku 2016.

Úrokové sadzby banka zvyšuje napriek zhoršujúcemu sa výhľadu ekonomiky v eurozóne. Taktiež znížila svoj odhad hospodárskeho rastu v krajinách používajúcich euro na budúci rok na 0,9 %, zatiaľ čo predtým očakávala rast na úrovni 2,1 %.

Odhad rastu na tento rok sa však mierne zlepšil z predchádzajúcich 2,8 % na 3,1 %.

„Po oživení hospodárstva eurozóny v prvej polovici roka 2022 najnovšie údaje poukazujú na výrazné spomalenie rastu. Neskôr v tomto roku a v prvom štvrťroku 2023 sa očakáva stagnácia,“ dodala ECB.

Ďalej uviedla, že veľmi vysoké ceny energií znížili kúpnu silu príjmov ľudí. Taktiež nepriaznivá geopolitická situácia zaťažuje podnikateľskú a spotrebiteľskú dôveru.

Podľa odhadu Eurostatu sa medziročná miera inflácie spotrebiteľských cien v eurozóne v auguste zvýšila z júlových 8,9 % na 9,1 %. Niektorí analytici očakávajú, že inflácia v eurozóne sa v nasledujúcich mesiacoch vyšplhá minimálne na 10 %. Tlačia ju nahor najmä prudké ceny energií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika