Na hlavný obsah

EK chystá nové pravidlá Únie pre boj s korupciou

Korupcia je podľa šéfky Komisie jedným z nedôsledne riešených problémov.

EK chystá nové pravidlá Únie pre boj s korupciou
Ilustračná snímka. Foto: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR

Európska komisia predstaví nové pravidlá pre boj s korupciou, ktorými by sa ju krajiny Európskej únie mali snažiť odstrániť. Vo svojom stredajšom (14. 9.) prejave vymedzujúcom priority únijnej exekutívy na nadchádzajúci rok to povedala šéfka Komisie Ursula von der Leyenová.

Sľúbila tiež lepšiu ochranu demokracie a dôsledný dohľad nad právnym štátom a prístup k financiám z rozpočtu EÚ.

Korupcia je podľa šéfky Komisie jedným z nedôsledne riešených problémov. Či už má podobu podozrivých spoločností zneužívajúcich verejné peniaze alebo mimoúniových agentov snažiacich sa ovplyvniť politický systém členských krajín.

„Ak chceme pôsobiť dôveryhodne, keď žiadame kandidátske krajiny, aby posilnili svoje demokracie, musíme odstrániť korupciu aj u nás doma,“ poznamenala Von der Leyenová vo výročnom vystúpení v Európskom parlamente.

Komisia podľa nej v nasledujúcom roku predloží aktualizáciu právneho rámca na boj s korupciou. Sprísniť chce normy týkajúce sa porušenia zákona, ako je nezákonné obohacovanie, obchodovanie s vplyvom a zneužitie právomoci, povedala.

Postihovanie korupcie vo svete

Korupciu by však podľa nej mala EÚ dôslednejšie postihovať aj vo svete. Preto Komisia navrhne jej zaradenie do celosvetového systému únijných sankcií.

Únijná exekutíva predloží aj balík návrhov na ochranu demokracie vo svete. Ten by mal prispieť k odhaľovaniu skrytého zahraničného vplyvu a pochybného financovania, povedala Von der Leyenová.

Komisia bude ďalej trvať na ochrane právneho štátu, nezávislosti súdnictva a chrániť rozpočet EÚ prostredníctvom pravidiel podmieňujúcich čerpanie z neho dodržiavaním týchto hodnôt.

Niektorí europoslanci pritom EK kritizujú za to, že sa podľa nich chystá ustúpiť Poľsku v dlhodobom spore o nezávislosť tamojšej justície a umožniť Varšave prístup k miliardám eur z mimoriadneho fondu obnovy.

Von der Leyenová v EP zdôraznila význam boja proti klimatickým zmenám

Dátum: 14.09.2022 11:20 Autor: JNK Priorita: Kategória: Politické udalosti – pol

Význam boja proti klimatickým zmenám

Klimatická kríza je jednou z tém, ktorú Európania nesmú ignorovať, uviedla Von der Leyenová počas svojho stredajšieho vystúpenia.

Šéfka Eurokomisie zdôraznila, že leto 2022 sa zapíše do histórie ako nadpriemerne suché s extrémnymi horúčavami, nízkymi hladinami riek a lesnými požiarmi. Tento stav podľa jej slov môže pokračovať, lebo ľadovce v Alpách, ktoré Európu zásobujú vodou, sa roztápajú a v budúcnosti môžu byť suchá ešte vážnejšie.

„Musíme ďalej pracovať na prispôsobení sa  zmene klímy a urobiť z prírody nášho spojenca,“ povedala a spresnila, že EÚ bude tlačiť na prijatie ambicióznej globálnej dohody o ochrane prírody na konferencii OSN o biodiverzite v Montreale a tiež na svetovom klimatickom summite (COP27) v egyptskom Šarm aš-Šajchu.

Upozornila, že Európania z krátkodobého hľadiska musia byť lepšie pripravení na klimatické zmeny. „Žiadna krajina nemôže sama bojovať proti extrémnym výkyvom počasia a ich ničivej sile,“ odkázala. V tejto súvislosti vyzdvihla „európsku solidaritu v praxi,“ ktorá sa počas leta prejavila vo vzájomnej pomoci jednotlivých krajín pri hasení lesných požiarov.

„Tieto udalosti budú čoraz častejšie a intenzívnejšie, Európa bude potrebovať viac kapacít. Preto dnes oznamujem, že v priebehu budúceho roka zdvojnásobíme našu hasičskú kapacitu. EÚ zakúpi desať ľahkých obojživelných lietadiel a tri ďalšie vrtuľníky na doplnenie našej hasičskej flotily,“ uviedla Von der Leyenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet