Na hlavný obsah

EK požaduje modernizáciu systémov minimálneho príjmu

Štáty majú zmeny urobiť v rámci znižovania chudoby a sociálneho vylúčenia v Európe.

EK požaduje modernizáciu systémov minimálneho príjmu
Na ilustračnej snímke sú peniaze. Foto: RTVS

Európska komisia (EK) v stredu (28. 9.) vyzvala členské krajiny Európskej únie (EÚ), aby zmodernizovali svoje systémy minimálneho príjmu v rámci dlhodobého záväzku znižovania chudoby a sociálneho vylúčenia v Európe.

Členským štátom okrem iného EK odporúča stanoviť hranicu úrovne podpory príjmov transparentnou a spoľahlivou metodikou. Každoročne ich majú preskúmať a v prípade potreby upravovať výšku podpory príjmu. Ďalej pri kritériách oprávnenosti zdôrazňuje zvýšenie ich transparentnosti a zohľadnenie.

Postupy podávania žiadostí by mali krajiny podľa EK zjednodušiť a doplniť o ľahko zrozumiteľné informácie. Zároveň odporúčajú, aby sa rozhodnutie o žiadosti o minimálny príjem vydávalo do 30 dní od jej predloženia s možnosťou jeho preskúmania.

Systémy minimálneho príjmu by mali pružne reagovať na sociálno-ekonomické krízy, dodala komisia. Poznamenali, že aktivačné opatrenia by mali poskytovať dostatočné stimuly na opätovný vstup na trh práce. Osobitne zdôraznili pomoc mladým dospelým.

Návrh Komisie na odporúčanie Rady, týkajúce sa primeraného minimálneho príjmu zaručujúceho aktívne začleňovanie, prerokujú členské štáty, aby ho neskôr schválila Rada. Po jeho prijatí by členské štáty mali každé tri roky podávať Európskej komisii správu o pokroku vo vykonávaní.

„V čase, keď mnohí ľudia musia počítať každé euro, bude dôležité, aby členské štáty na jeseň tohto roku zmodernizovali svoje záchranné sociálne siete v duchu aktívneho začleňovania tak, aby pomohli tým, ktorí to najviac potrebujú,“ uviedol výkonný podpredseda EK Valdis Dombrovskis.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika