Na hlavný obsah

Ekológovia začali právne kroky pre postoj EÚ k jadrovej energetike a plynu

Tvrdia, že Európska únia týmto postupom porušuje svoje vlastné klimatické zákony.

Ekológovia začali právne kroky pre postoj EÚ k jadrovej energetike a plynu
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Greenpeace a ďalšie ekologické organizácie začali právne kroky proti Európskej komisii kvôli rozhodnutiu zaradiť jadrovú energiu a zemný plyn medzi takzvané zelené investície.

Tvrdí, že Európska únia týmto postupom porušuje svoje vlastné klimatické zákony. Podľa ekologických organizácií v dôsledku tohto kroku hrozí presmerovanie investícií do fosílnych palív namiesto obnoviteľných zdrojov energie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Organizácia Greenpeace uviedla, že požiadala o preskúmanie rozhodnutia Európskej komisie zaradiť medzi takzvané zelené investície jadrovú energiu. Ďalšie štyri ekologické organizácie sa potom zamerali na rozhodnutie zaradiť medzi tieto investície zemný plyn, píše Reuters. Európska komisia uviedla, že na požiadavky vznesené ekologickými organizáciami v primeranom čase odpovie.

Podľa agentúry Reuters má komisia na reakciu čas do februára. Ekologické organizácie uviedli, že ak komisia zaradenie jadra a plynu medzi zelené investície nezruší, obráti sa na Súdny dvor Európskej únie.

„Plyn je hlavnou príčinou klimatického a ekonomického chaosu,“ uviedla Ariadna Rodrigová z organizácie Greenpeace. „Zároveň stále nie je vyriešený problém rádioaktívneho odpadu a nebezpečenstvo jadrových nehôd je príliš veľké na to, aby sa dalo ignorovať,“ dodala.

Európska komisia schválila dočasné zaradenie jadra a plynu medzi čisté zdroje energie vo februári. Vyšla tak v ústrety krajinám ako Francúzsko, Poľsko či Česko, ktoré chceli na jadro a plyn sadiť pri odstavovaní elektrární či teplární využívajúcich uhlie alebo ropu. V júli tento krok schválil Európsky parlament.

Názory členských štátov EÚ na ekologickosť jednotlivých zdrojov energie sa však líšia. Luxembursko a Rakúsko tak teraz tiež pripravujú právne kroky proti pravidlám EÚ.

Obe tieto krajiny sú odporcami jadrovej energie a majú výhrady tiež k zaradeniu zemného plynu medzi zelené investície, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet