Na hlavný obsah

EMA schválila dve vakcíny proti omikronu

Na rade je Európska komisia.

EMA schválila dve vakcíny proti omikronu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) odporučila podávanie posilňujúcich dávok upravených vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré modifikovali proti koronavírusovému variantu omikron. Informovala o tom agentúra Reuters.

Upravené vakcíny útočia tak na pôvodný variant vírusu, ako aj na variant omikronu BA.1. Konečné slovo v povoľovaní vakcíny má Európska komisia. Jej rozhodnutie sa očakáva čoskoro.

Únijný regulátor odporučil podanie posilňovacích dávok osobám vo veku 12 rokov a viac, ktoré v minulosti absolvovali aspoň základné očkovanie proti chorobe COVID-19.

Vakcíny zamerané na submutácie BA.4 a BA.5 varianty omikron, ktoré sú teraz dominantné a nákazlivejšie, EMA v súčasnosti preveruje. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pripadá subvariant BA.5 až na 80 % prípadov covidu po celom svete.

Nemecký europoslanec a odborník na zdravotníctvo Peter Liese v stredu (31. 8.) agentúre Reuters povedal, že upravené vakcíny do Európskej únie dodajú niekoľko dní po tom, ako očkovanie schvália regulačné orgány.

Vakcíny spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré mieria proti omikronu, už v stredu schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). V polovici augusta schválil upravené očkovanie od firmy Moderna aj britský liekový úrad MHRA.

Účinnosť?

Vedci dúfajú, že modifikované dávky vyvolajú silnú reakciu imunitného systému, aby predchádzali nielen ťažkému priebehu ochorenia, ale aj ľahšiemu. Podobne ako to robili pôvodné vakcíny na začiatku pandémie predtým, ako sa objavili nákazlivejšie varianty.

Nevie sa, ako účinné tieto posilňujúce dávky budú, pretože odborníci stále zbierajú dáta. Existujú však dôkazy o tom, že sú bezpečné. Čakanie na ďalšie štúdie o ich účinnosti by podľa EMA znamenalo riziko, že sa v medzičase objavia ďalšie a ešte nákazlivejšie varianty.

Celosvetovo počet potvrdených prípadov covidu aj úmrtí na túto chorobu klesá, ale odborníci očakávajú, že s príchodom zimy na severnej pologuli pribudne hospitalizácií aj úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet