Na hlavný obsah

Erdogan: Kyjev a Moskva sa dohodli na výmene 200 zajatcov

Ukrajinská protiofenzíva podľa ISW v Kremli vyvoláva paniku.

Erdogan: Kyjev a Moskva sa dohodli na výmene 200 zajatcov
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Kyjev a Moskva sa dohodli na výmene 200 vojnových zajatcov, povedal vo vysielaní americkej stanice PBS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) potom vo svojej pravidelnej analýze napísal, že ukrajinská protiofenzíva úspešne podkopáva morálku ruských okupačných vojsk a v Kremli vyvoláva paniku.

Naznačujú to najmä snahy o urýchlenie referend v Doneckej a Luhanskej oblasti o ich pripojenie k Rusku, dodáva ISW.

Ukrajina tvrdí, že jej sily úspešne zastavili ruské jednotky, ktoré sa pokúšali zriadiť prechod cez rieku Dneper pri Novej Kachovke. Potopili ruskú loď s naloženými zbraňami, vojenským vybavením a personálom. 

„Čln sa pripojil k podvodnej jednotke okupantov,“ napísalo na facebooku južné operačné velenie ukrajinskej armády. Situácia v oblastiach pod správou južného veliteľstva je podľa neho trvalo napätá, ale pod kontrolou.

Ďalšie výbuchy a ostreľovania

Okupovaným ukrajinským mestom Melitopol v utorok (20. 9.) ráno otriasli dva výbuchy, bolo vidieť čierny dym. Podrobnosti vedenie mesta ešte len zisťuje, uviedol starosta Ivan Fedorov, ktorý je lojálny Kyjevu.

Troch zranených po ruskom ostreľovaní hlási tiež gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Varoval tiež pred nebezpečenstvom nevybuchnutej munície na oslobodených územiach. Tvrdenie ani jednej z bojujúcich strán bezprostredne nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Erdogana ukázal vôľu konflikt na Ukrajine čo najrýchlejšie ukončiť. Výmena zajatcov je podľa neho „významným krokom vpred“. Turecký prezident tiež uviedol, že akákoľvek invázia je neospravedlniteľná a že Rusko si podľa neho nemôže ponechať územia dobyté od februárového začiatku invázie.

Naopak, skoré diplomatické urovnanie situácie v utorok podľa agentúry Interfax vylúčil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Rýchle uskutočnenie referend o pripojení vidí podľa agentúry Reuters ako zásadný bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Je to „zásadný krok k ochrane ich záujmov a môže ďalej ospravedlniť použitie ruskej vojenskej sily na ich ochranu,“ napísal na sociálnych sieťach Medvedev.

Ruská agentúra TASS v utorok uviedla, že pri utorkovom ukrajinskom ostreľovaní dediny Krasnoryčenske v ukrajinskej Luhanskej oblasti, ktorá je pod kontrolou ruských síl, zomrelo sedem ľudí. A to vrátane troch detí. Ani tieto informácie nie je možné overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet