Na hlavný obsah

Erdogan: Rusko by malo všetky okupované územia vrátane Krymu vrátiť Ukrajine

Je to dôležité pre nastolenie mieru, povedal.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že všetky Ruskom okupované územia vrátane polostrova Krym by sa mali vrátiť Ukrajine. Uviedol to v rozhovore pre americkú televíziu PBS, ktorý zverejnili v noci na utorok (20. 9.). Informuje o tom britský denník The Guardian.

„Ak sa má na Ukrajine nastoliť mier, tak vrátenie pôdy, ktorú napadli, bude skutočne dôležité. (Ruský prezident Vladimir) Putin podnikol určité kroky. My sme podnikli určité kroky. Územia, ktoré napadli, vrátia Ukrajine,“ povedal Erdogan.

Turecký prezident sa vyjadril tiež ku Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. „Od roku 2014 sme o tom hovorili s mojím drahým priateľom Putinom. Požiadali sme ho, aby Krym vrátil jeho právoplatným vlastníkom,“ uviedol. Dodal, že túto záležitosť stále nevyriešili.

Erdogan odmietol povedať, kto je podľa neho v súčasnosti vo vojne na Ukrajine úspešnejší, pretože o tom ako líder nie je ochotný uvažovať. „Všetko, čo chceme urobiť a čo chceme vidieť, je ukončiť tento boj mierom,“ uviedol. Túto možnosť dôrazne odporúčal Putinovi aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Ide o konflikt, v ktorom umierajú ľudia a „nikto nakoniec nevyhrá“.

Turecký líder sa v rozhovore vrátil aj k stretnutiu so šéfom Kremľa v Uzbekistane. „Absolvovali sme veľmi rozsiahle diskusie. A vlastne mi ukázal, že je ochotný to (vojnu na Ukrajine) čo najskôr ukončiť,“ povedal.

Erdogan tiež uviedol, že „žiadna invázia nemôže byť ospravedlnená“. Na otázku, či ruský prezident urobil chybu, keď zaútočil na Ukrajinu, však odpovedal diplomaticky. „Žiadny líder by nakoniec nepovedal, že to bola chyba. Nikto nepovie, že urobil chybu,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet