Na hlavný obsah

Erdogan v Srbsku opäť označil politiku Západu za provokatívnu a nesprávnu

Uviedol, že Rusko by sa nemalo podceňovať.

Erdogan v Srbsku opäť označil politiku Západu za provokatívnu a nesprávnu
Na snímke zľava turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR/AP

Západ sa voči Rusku správa provokatívne, čo nie je správne, povedal v stredu (7. 9.) turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri návšteve Srbska. Uviedol tiež, že Rusko by sa nemalo podceňovať a že sa domnieva, že vojna na Ukrajine sa neskončí skoro. Informujú o tom turecké a srbské médiá.

„Môžem jasne povedať, že nekonštatujem postoj Západu (voči Rusku) za správny. Keďže Západ sleduje politiku založenú na provokáciách,“ povedal v stredu Erdogan na tlačovej konferencii po stretnutí so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom.

Dodal, že Rusko nie je krajina, ktorá by sa mala podceňovať. Erdogan už v utorok (6. 9.) povedal, že Rusko obmedzuje dodávky plynu do Európskej únie v odvete za protiruské sankcie a že EÚ „žne, čo zasiala“.

Erdogan tiež opäť zdôraznil, že Turecko zastáva vyváženú politiku vo vzťahoch s Ruskom aj Ukrajinou. Dodal, že táto politika už priniesla svoje plody. Ako napríklad júlovú dohodu z Istanbulu o odblokovaní vývozu obilia z ukrajinských prístavov.

Ukrajine pomáha dodávkami zbraní

Turecko pomáha Ukrajine v obrannej vojne proti Rusku dodávkami zbraní. Avšak nepripojilo sa k Západu v zavedení sankcií a pokračuje v obchode s Moskvou.

Ankara tvrdí, že sankcie nie sú riešením a že by poškodili jej ekonomiku. Tá už tak zápasí najmä s bezprecedentnou infláciou. Turecká vláda sa snaží hrať úlohu sprostredkovateľa medzi Ukrajinou a Ruskom v tejto vojne.

Vučič novinárom v stredu povedal, že Srbsko by od Turecka rado kúpilo bezpilotné lietadlá Bayraktar. „Chceme kúpiť drony Bayraktar, ale to chce teraz celý svet, tak budeme musieť počkať v rade,“ uviedol.

Erdogan v stredu tiež privítal zmiernenie napätia medzi Srbskom a Kosovom. To sa opäť vyhrotilo minulý mesiac pre požiadavky pri pohybe občanov cez spoločnú hranicu. Vyzval na riešenie problémov dialógom.

Turecký prezident, ktorého sprevádza mnoho podnikateľov, v Srbsku podpísal niekoľko dohôd o spolupráci v priemysle, technológiách či o zjednodušení vízového režimu a začatie vzájomného uznávania občianskych dokladov pre cestovanie. Podobnú dohodu podpísal Erdogan už v utorok v Bosne a Hercegovine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet